Костадин Ангелов: Ваксинационният план ще бъде изменен в третата фаза заради изборите

Ваксинационният план ще бъде променен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес – членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на Централната и на районните избирателни комисии.

Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на свиканото от премиера Бойко Борисов работно съвещание.

Министър Ангелов внася промените в плана за ваксинация за одобрение от кабинета още на следващото правителствено заседание:

„Това са членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, да им дадем възможност при желание от тяхна страна да бъдат ваксинирани. Ще осигурим достатъчно количество от необходимите от тях ваксини“.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни: „Амбицията ни обаче е цялата изборна администрация, тези, които желаят, да имат възможност да се ваксинират. Подчертавам, става дума за над 80 000 души“.

В готовност да ваксинират изборната администрация са и поделенията на Военномедицинската академия:

„В сряда ние ще предоставим нашия план и услуги на министъра на здравеопазването, за да може този процес по-успешно да се случи“, каза проф. Мутафчийски.

Като важно определи имунизирането на изборната администрация и премиерът:

„Всички, които доброволно и безплатно желаят в секционните избирателни комисии, да бъдат ваксинирани. Да, сложно, бързо, но това ни е много важно за следващите четири години – да се проведат прозрачни и точни избори“.

Премиерът Борисов отново заяви, че няма нито един ден забавяне при ваксинирането срещу коронавируса в България:

„България няма никакво забавяне. Толкова, колкото дойдат по график, толкова се поставят. Ние нито можем да ускорим, нито можем да забавим. Вие виждате в европейските държави какви скандали в момента вървят между производителите на ваксини, включително и съдебни процеси. Искам да обяснявате това ежедневно“.

Около 400 000 дози от ваксините се очакват през февруари, обяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Толкова са предвидени и за март.

По всички договори на Европейската комисия България ще разполага с над 18 милиона дози ваксини:

„В рамките на следващите месеци, до юни включително, при положение, че пет от компаниите получат разрешение за употреба, това ще даде възможност на България да ваксинира до 2,5 милиона от населението“.

Вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че до момента е получено съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции, като част от тях са с голяма концентрация на българска общност.

Тя подчерта, че се полагат усилия да не се разкриват по-малко секции в сравнение с предходните избори, но посочи, че датата 4 април, когато е католическия Великден, създава допълнителни затруднения :

„Голяма част от държавите, за да ограничат евентуално разпространение поради многото почивни дни, ограничиха пътуванията точно заради празниците между регионите в съответните страни. Надявам се това да не се случи, но не можем да предвидим от сега дали все пак това не е някаква опция“.

Премиерът Борисов също смята, че организацията на изборите в чужбина на 4 април, която съвпада с католическия Великден, ще е сложна. Той изрази съжаление, че не е било помислено, че датата съвпада с католическия празник.