С Македония ще водим или честен диалог, или можем да си водим диалог през следващите 28 години, както го водиха с Гърция. Това каза пред журналисти в Карлово министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на клетвата на военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, предаде БТА.

Според него „в Скопие погрешно смятат, че след няколко месеца ще се случат други неща – примерно, че ще се смени председателството на ЕС и начело ще застане Словения, която като балканска държава е по-заинтересована да развие този процес.

Другото, на което разчитат, е, че в България ще се промени политическата конфигурация, че в САЩ има нова администрация и, едва ли не, някой от Щатите или от Европа ще притисне българското правителство и то ще клекне. Мисля, че за пореден път се лъжат дълбоко“ – подчерта Каракачанов.

Военният министър добави, че винаги има полезен ход към диалога, но затова са необходими двама. Според него Македония се държи по начин, по който сякаш България кандидатства за членство в Европейския съюз /ЕС/ – с един назидателен тон дава оценки и препоръки на ЕС. Но България е член и от нея, и от всички държави-членки зависи, а не от политическия елит в Скопие, който все още не е разбрал, че кандидатства в ЕС, а не в Съветския съюз, коментира той.

Каракачанов припомни, че България е първата, която постави темата за европейското разширяване на Западните Балкани и посочи, че последната среща, на която е отворен този диалог е през 2009 година, като е било ясно, че това няма да стане безусловно.

Той изтъкна, че по темата Македония 84 на сто от българското население е на едно мнение.

По темата