Заседание по делото за наводнението в с. Бисер от 2012 г.

В Районния съд в Харманли е насрочено заседание по делото срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова заради наводнението в село Бисер на 6 февруари 2012 г., предаде БТА.  

Делото трябваше да започне на 16 декември миналата година, но беше отложено заради нередовно призоваване на част от наследниците на пострадалите и заради невъзможността да се спазват противоепидемичните мерки в открито заседание.

При бедствието преди 9 години се къса стената на язовир „Иваново“, висока вълна заля селото, загинаха 8 души, десетки домове и стопански постройки бяха разрушени.

Ирена Узунова, единствената обвиняема, трябва да отговаря в качеството си на длъжностно лице, областен управител тогава, че не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и не е организирала разработването на областен план при бедствия съвместно с централната и местната власт. Тя не е контролирала изпълнението на превантивни мерки, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовира и не е осъществила поддръжката и ремонтно възстановителните му дейности.