Д-р Трифонова: Много оплаквания се приемат неоснователно за симптоми на COVID-19Д-р Веселина Трифонова е общопрактикуващ лекар с близо 20-годишна практика. Работи в с. Елин Пелин, a пациентите й са от всички възрастови групи.

– Д-р Трифонова, и през този сезон, когато обикновено зачестяват случаите на грип и другите респираторни вирусни инфекции, продължаваме да чуваме само за COVID-19. Остава впечатлението, че това вече е единственият вирус, който ни разболява. Така ли е в действителност?– Според мен доста се спекулира по темата COVID-19 и всяко едно оплакване се свързва именно с тази инфекция. Стомашно-чревните неразположения, които най-често са резултат от хранителни грешки, прием на повече храна или алкохол, не винаги са симптоми на COVID-19!

Имам такива наблюдения и по отношение на оплакванията от липсата на обоняние и вкус. Много от пациентите признават, че и друг път, когато са боледували, са имали подобен проблем, но стресът от непрекъснатото говорене по медиите, че това е сигурен симптом на COVID-19, ги кара винаги да мислят, че боледуват именно от тази инфекция.

Разбира се, че в момента циркулират и други вируси. Започнаха да се увеличават оплакванията от хрема, болки в гърлото, диария. Сега, когато детските градини и училищата отвориха, по-често пред кабинета ми има родители с деца, което е сигурно доказателство, че има и други инфекции освен COVID-19. Според мен има случаи и на грип, но в кабинета не правя тестове и не мога да верифицирам това.

– Какво съветвате Вашите пациенти за поддържане на имунната система в добра форма и по-малко боледуване? Какво Ви е мнението за имуностимулаторите?

– Имам няколко основни препоръки. На първо място, разбира се, е начинът на живот – с повече физическа активност, с прием на повече плодове и зеленчуци, с оптимално хранене, т.е. нито твърде много, нито твърде малко. Не съм привърженик на постоянната имуностимулация, защото организмът си има своите механизми да се справи с вирусните, бактериалните, дори гъбичните атаки.

– А в какви моменти препоръчвате употребата им?

– На мнение съм, че трябва да се приема имуностимулатор само тогава, когато наистина има нужда от него – ако детето тръгва на детска градина или училище, ако възрастният човек отива в някакъв колектив, като старчески дом, ако предстои събиране с много хора и т.н.

В началото на есенния сезон, при започването на учебната година, както и през зимата, когато температурите паднат, задължително препоръчвам на пациентите си Инфлуцид например. Той укрепва имунната система и защитава от вирусни инфекции. Аз лично съветвам да се приемат по 2 табл. Инфлуцид сутрин на гладно като профилактика. Наблюденията ми сочат, че по този начин се изгражда добра бариера срещу болестотворните причинители, а в случай на разболяване инфекцията протича значително по-леко. Тази схема явно има ефект, защото децата, които провеждат профилактика с Инфлуцид по този начин, боледуват много по-рядко.

При първи симптоми на разболяване всички мои пациенти знаят, че трябва веднага да започнат чест прием на Шуслерова сол №3. Тя е бързата помощ за имунната система и е много ефективна при настинка или вирусна инфекция. В по-голямата част от случаите тази терапия е напълно достатъчна и не се налага включването на друго лекарство .

– Вече 2 месеца много от учениците се обучават от вкъщи и прекарват по-голямата част от ежедневието си пред екраните. Какви рискове крие това?

– Със сигурност тази изолация крие доста рискове. От една страна, опасностите, които дебнат при общуването в интернет. От друга, престоят пред монитор влияе негативно на зрителния анализатор. С цел да фиксират това, което гледат, и да следят динамиката на това, което се случва на екрана, децата много по-рядко мигат, а това нарушава слъзния филм, вследствие на което очите често се възпаляват.

– Има ли опасност, когато се върнат в училище, да станат по-уязвими към вирусите?

– Наистина заболеваемостта рязко намаля, докато всички деца бяха в изолация. Но както вече споменах, в момента, в който тръгнаха на детска градина или съответно на училище, тя отново започна да се покачва. Всеки един от нас носи някакъв патоген в себе си и го предава на другия. За съжаление, когато отново всички се съберат, ще има много по-голям брой боледуващи. И тук отново на преден план излиза въпросът за имунитета и имунопрофилактиката, за които вече говорих.