Движението по пътя Своге – Ребърково е ограничено заради свлачище

Пътят през Искърското дефиле между Ребърково и София в района на Елисейна е затворен за движение от снощи заради голямо срутище. Въведен е обходен маршрут за леки автомобили: гр. Своге – Гара Лакатник – Дружево – Долно Озирово – гр. Враца.

За тежкотоварните автомобили над 12 тона обходният маршрут е: гр. Враца – гр. Мездра – гр. Ботевград –  гр. София –  гр. Своге.

Движението се регулира от „Пътна полиция“.

Няма прекъсвания по железопътната инфраструктура в момента, съобщиха за БНР от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ във връзка със срутването на скална маса край село Елисейна.

От компанията уточниха, че близо до линията на гара Елисейна е паднал камък, което е наложило прекъсване на 1-ви коловоз. Влаковете продължават да се движат по останалите коловози. Екипи работят за отстраняване на препятствието и възстановяване на движението.

Пред БНР кметът на Мездра Иван Аспарухов прогнозира, че за 5 дни спасителните екипи могат да се справят и трябва да се внимава да не се затрупа жп линията, след което очаква яснота по случая до обед.

Срутището при Елисейна може да се измери в 2000 кубически метра или  4000 тона скална маса, обявиха геолози, които проучват на място състоянието на скалите в района. Това количество обяснява защо предпазните мрежи не са успели да спрат свличането на камъните на пътя.

Според председателя на пътната агенция Георги Терзийски, след първоначалното почистване на пътя, което ще отнеме дни, ще се наложи обрушване и на съседните скали, за да се избегнат нови инциденти в района на Елисейна.