Ваксината на "Джонсън енд Джонсън" показа 66 % ефективностАмериканската компания „Джонсън енд Джонсън“ обяви, че ваксината й в една доза е показала 66 на сто ефективност срещу COVID-19 в широкомащабно изследване срещу множество варианти на новия коронавирус на три континента, съобщи Ройтерс.

В тестовете сред близо 44 000 доброволци нивото на защита срещу умерените и тежки инфекции с COVID-19 варира от 72 на сто в САЩ през 66 на сто в Южна Америка и 57 на сто в Южна Африка, където се разпространява един от вариантите на вируса, който буди най-много тревоги, предава БТА.Ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Модерна“ вдигнаха високо летвата, като постигнаха около 95 на сто ефективност при предотвратяване на заболяването със симптоми при тестове с прием на ваксината на две дози. Изследванията обаче бяха проведени основно в САЩ и то преди появата на новите тревожни варианти на вируса.

Основната цел на „Джонсън енд Джонсън“ е предотвратяване на умерените до тежки случаи на COVID-19 и ваксината на компанията е 85 на сто ефективна за блокиране на тежките инфекции и предотвратяване на нуждата от болнично лечение във всички географски райони 28 дни след имунизиране, показали тестовете.