“АстраЗенека“: Отстранени са повечето проблеми при производството на ваксината в Европа

Анго-шведската компания “АстраЗенека“ обяви, че са отстранени повечето проблеми в заводите за производство на ваксина срещу Covid-19 в Европа.

Изпълнителният директор Паскал Сорио съобщи, че сега компанията се фокусира върху повишаване на производството за Европейския съюз.

Европейската комисия даде условно пазарно разрешение за ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“.

Това е третата ваксина срещу коронавируса, която Комисията допуска до Общия пазар след тези на „Пфайзър“ и “Байотех“ и „Модерна“.

Решението идва след зелената светлина, която по-рано й даде Европейската агенция по лекарствата.

Препоръката на Агенцията се базира на данни, че ваксината дава защита срещу коронавируса и гарантира безопасност, заяви изпълнителният директор на агенцията Емър Кук.

Тя увери, че този тип ваксини са по-лесни за транспорт и складиране:

Нека подчертая, че работата ни не спира дотук. Безопасността и ефективността на тази ваксина ще продължи да се наблюдава много внимателно при нейното разгръщане в страните членки и в глобален мащаб. Много внимателно наблюдаваме и мутациите на коронавируса по цял свят и как те се отразяват на защитата от ваксините. Още нямаме данни дали ваксината на „АстраЗенека“ дава закрила срещу тях, но поискахме дружеството да проучи това, както направихме и с производителите на другите ваксини“.

За да бъде наистина ефективна, ваксината на „АстраЗенека“ трябва да бъде поставена два пъти в интервал между 4 и 12 седмици, уточни зам.-председателят на агенцията Брюно Сепоудс.

Той допълни, че в момента Агенцията е в контакт с производителя на руската ваксина „Спутник-V“ и обсъжда различни данни, за да се види дали тя може да получи одобрение за европейския пазар.

Забавянето на доставките на ваксината на американската компания  “Модерна“ обхващат все повече европейски държави. След Швейцария и Франция, и Италия обяви, че няма да получи очакваните през февруари количества.

Европейската комисия въведе мярка, изискваща разрешение за износ на ваксини извън ЕС.

Целта е да се гарантира навременен достъп до ваксини за всички граждани на ЕС и да се преодолее настоящата липса на прозрачност.

Мярката беше приета по спешна процедура и влиза в сила от днес. Тя засяга само износ от дружества, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за закупуване.