Акция дежавю на ГДБОП и “Сикрет сървис” – пак разбиват печатница за пари в хотел (Обзор)Осъденият след първата акция през 2018 г. Александър Крихтин направил нова нелегална манифактура в Слънчев бряг само месец след като го пуснали от ареста28 януари 2021 г. Специализираната прокуратура, ГДБОП и “Сикрет сървис” влизат в хотел “Кантилена” на Слънчев бряг и намират работеща печатница за пари в приземния гараж. Арестувани са собственикът на хотела, 64-годишният Александър Крихтин, и организаторът на схемана Иван Тодоров-Борчето от Пловдив. Намерени са хиляди банкноти и документи менте, машини и аксесоари за нелегалното производство.

Това щеше да е поредната разбита печатница за фалшиви пари и документи, ако всичко това не се беше случило под индиго и на 20 октомври 2018 г. Тогава същите служби влизат на същото място и откриват същото нелегално производство. Тогава отново са арестувани собственикът на хотела Александър Крихтин и Иван Тодоров. 

За разлика от 2018 г. бандата се е завърнала по-многолюдна, с изнесени по-малки производства в села до Пловдив и Шумен, а лидерът и участниците били много по-предпазливи и действали при строга йерархия. За първата печатница са дадени на съд 4-ма, сега са задържани 9-има и са обвинени 6-има, но бройката им може да нарасне.

Украинецът с български паспорт Александър Крихтин е

освободен от

ареста през

октомври 2019 г. Тогава той и още един участник в старата банда сключват споразумения с прокуратурата след 1 г. в ареста и са осъдени условно. Делото срещу други двама, сред които лидерът Иван Тодоров, продължава. Той обаче също е пуснат в края на 2019 г. с парична гаранция. Оказва се, че веднага след това двамата са започнали да оборудват нова печатница за фалшиви пари на същото място – приземния гараж на хотел “Кантилена”. На брифинг в петък директорът на ГДБОП Любомир Янев обяви, че работят по групата заедно със “Сикрет сървис” от началото на 2020 г. 

Въпреки че собственикът на помещението е с условна присъда, а Тодоров още е подсъдим, те дори разширили дейността си с повече хора и по-скъпи машини. Разследващите са намерили 360 хил. долара и 410 хил. евро, готови да бъдат пласирани на пазара. В печатниците за документи по селата са открити фалшииви лични документи, шофьорски книжки и талони. За да убеждават клиентите си в качеството на стоката, са предлагали мостра на лична карта с

личните данни на

холивудския

актьор

Силвестър

Сталоун,

който е посещавал България няколко пъти, за да снима филми.

Операцията е проведена на територията на областите Бургас, Пловдив, Пазарджик и Шумен, както и в София. Претърсени са жилищата на Александър Крихтин в столицата. В дома на член на групата в Пловдив са намерени 10 хил. фалшиви банкноти в евро и долари от нелегалното производство в Слънчев бряг.

Парите менте са били предназначени за българския пазар, обявиха разследващите след акцията. Има данни за връзки на престъпната група и в чужбина. 

Скъпата техника за печат на пари в гаража на хотела е поръчана от чужбина по същия начин, както и през 2018 г. Тогава сигналът за нелегалната дейност идва от САЩ, когато “Сикрет сървис” засича поръчка по интернет, направена от един от групата. След това агент под прикритие няколко пъти си купувал фалшиви пари от тях, докато разследващите не стигат до хотела в Слънчев бряг.