20 г. затвор за бивш футболист, наръгал 97 пъти приятел – съмнявал се, че го предалПсихоекспертиза показа, че осъденият Марио Метушев е нормален. Прокуратурата иска до живот зад решетките

Имала съм над 20 дела за убийства, но с такава жестокост не съм се сблъсквала, казва адвокат Албина Анева, представител на семейството на жертвата20 години затвор е присъдата, дадена от окръжния съд в Благоевград, на 42-годишния Марио Метушев от Гоце Делчев. Той уби приятеля си Красимир Колджиев с 97 удара с нож.

Метушев ще трябва да плати 300 хил. лв. кръвнина на малолетното дете на Красимир, 150 хил. лв. на майката на жертвата – Надежда, и 100 хил. на брат му Росен.

Прокуратурата и частните обвинители, представлявани от адвокат Албина Анева, настояваха за доживотен затвор. Те не са съгласни с наложеното наказание, намират го за леко и държавното обвинение вече протестира присъдата пред Софийския апелативен съд. Това ще направят и роднините на убития. Адвокатите на осъдения също ще обжалват присъдата.

“Честит Рамазан Байрам! Здраве и късмет на всички.” Това пише на 15 юни 2018 г. 42-годишният Красимир Колджиев-Дзъмбо в профила си във фейсбук. Получава бързо десетина отговора и поздравления, а късно вечерта вече не е между живите и започват да “валят” жалейки.
Месец по-рано споделя стихотворение със заглавие “Октомври”.

Приятелите му пишат, че октомври е далеч, а той им отговаря, “но може да ме няма” и като че ли предопределя края си.
Красимир умира
от ръката на
приятеля си
от детинство
Марио Метушев – бивш футболист на “Пирин”, “Берое”, “Черноморец”.

Намушкан е 97 пъти – по тялото му буквално няма незасегнато място.
А празникът Рамазан започнал за двамата приятели в 10 ч, когато Красимир отишъл в кафенето на бензиностанция в края на Гоце Делчев. След малко пристигнал и Марио. Двамата пиели алкохол и спокойно разговаряли.

По-късно Красимир поканил приятеля си на гости в дома му. Към почерпката се присъединила и съседката Катерина Русева, както и майката на Красимир Надежда Колджиева. Четиримата били в кухнята, като мъжете през цялото време пиели бира, без да има каквото и да е напрежение помежду им. Съседката обаче си тръгнала, а майката отишла в другата стая.

Около 16,30 ч двамата приятели останали сами и се скарали. Според прокуратурата причината била, че преди няколко години двамата започнали да се
занимават с
продажба на
нарязан тютюн
През януари 2018-а Марио поискал да пътуват заедно с Красимир за Шумен, където да закарат 100 кг тютюн. 

Марио щял да кара “пилотен” автомобил, а приятелят му да превози стоката с втората кола. Красимир отказал, а Марио тръгнал с 30-годишния Г. П.

На 22 януари около 5 сутринта в преславското с. Веселиново полицаи спират “Форд фокус” и “Ауди А4”, които се движат една зад друга. В първата откриват 350 кг нарязан тютюн, а
в колата,
шофирана от
Марио, имало
91 кг в 9 чувала
Бившият футболист влиза в ареста, а на 2 март подписва споразумение и получава от съда във Велики Преслав 2 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, както и да плати 1167 лв. разноски по делото.

След престоя в ареста Марио се прибрал в Гоце Делчев, но започнал да се съмнява, че е предаден на полицията от приятеля си Красимир. Това била и причината във фаталния ден двамата да се скарат – гостът започнал да обвинява домакина, че го предал.

Марио грабнал кухненски нож с 16-сантиметрово острие и започнал да нанася удари по тялото на Красимир. Той паднал на земята, облян в кръв от дълбоките наранявания.

Майка му, която била в съседната стая, чула викове “Мамо, помощ”, разказа Надежда пред съда. Когато влязла в кухнята, видяла сина си, когото Марио притискал с колене и нанасял удари с нож в тялото му.

Красимир викал: “Какво съм ти направил, брат, аз не съм те издал.” Нападателят пък викал към жената: “И теб ще те разпоря.” Тя се опитала да го спре, като хванала ножа за острието, но не успяла, а получила няколко порезни рани по ръката. Хвърлила два стола по него, за да го удари, но без резултат.

В един момент, когато Марио видял как тялото на приятеля му се отпуска, започнал да нанася удари и по себе си. Първоначално си причинил повърхностни наранявания, а накрая забил ножа в горната част на шията, нанесъл си общо 8 рани.

През това време майката, изпаднала в шок, се обадила на съседката Катерина, за да вика помощ. За минути пристигнали полицаи и медицински екип. Открили в кухнята окървавен и мъртъв Красимир, а до краката му лежал по гръб Марио със забит нож в шията.

Раненият е
закаран до
реанимацията
в Гоце Делчев
В болницата е спасен – от шията му е изваден ножът, направена му е операция на корема и били обработени останалите рани.

Съдебномедицинска експертиза на тялото на мъртвия показала, че са били нанесени 97 прободно-порезни наранявания. Смъртта му се дължи на остра кръвозагуба от удари с нож, проникващи в гръдната и коремната кухина, както и на вътрешните органи – сърце, бял дроб, меки тъкани и кръвоносни съдове на шията и коремните органи.

Експертиза показала, че в кръвта на починалия има 2,87 промила алкохол, а в кръвта на Марио – 0,57 промила. Няма наркотици или психоактивни медикаменти.
9 дни след
убийството
Марио е изписан
от болницата и влиза в ареста, обвинен за умишлено убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

При първото внасяне в съда магистратите върнаха делото – за това настояха адвокатите на Метушев – Иво Найденов и Пенко Ненов.
Искаха да се направи ДНК и дактилоскопска експертиза на нож, намерен в двора на Колджиеви, както и втора съдебнопсихиатрична и психологична експертиза на Метушев.

Искаха и справка от НИМХ какво е било времето на 15 юни, както и какво дело е водено срещу Красимир в Русенския районен съд.
Първата психо- и психиатрична експертиза на обвинения е категорична, че той
няма психично
заболяване,
не е бил в състояние на силно раздразнение или физиологичен афект.  

Близките му обаче допускат, че е бил точно в такова неконтролируемо състояние и заради това е извършил убийство, а след това поискал да се самоубие. И втората експертиза обаче установява, че Марио е напълно нормален.

Отказана бе експертиза на ножа, намерен в двора. Той е малък и бил изхвърлен от майката на Красимир, тя направила това още преди да се разиграе кървавата драма.

Съседката Катерина казала на Надежда да хвърли нож през прозореца, за да “спре лошото време и градушката”, каквото поверие имало.
Срещу Красимир
е водено дело
за продажба и държане на акцизни стоки без бандерол. Имало е заседание месец преди убийството му, но заради неявяване на адвокат е било отложено за по-късна дата.

“Да, срещу починалия имаше дело в Русе, но то няма отношение към убийството”, заяви адвокат Анева, която представлява роднините.
“25 г. съм адвокат – за първи път се сблъсквам с толкова зловещо убийство. Това е едно от най-тежките ми дела, защото майката е свидетел на убийството на сина си и е била безпомощна. Опитала е да направи нещо, но е било невъзможно.

Делото ме потресе точно заради майката. Имала съм над 20 дела за убийства, братоубийства, но с такава жестокост не съм се сблъсквала. Трагедията е страшна – да не можеш да помогнеш на детето си, да си безсилен”, каза Анева.