Пловдивските майстори чакат проекта "Занаятчийско училище"

Майсторите казват, че рядко появяващите се туристи преди всичко разглеждат и се въздържат от покупки.  

По улица „Стръмна“, където са няколкото къщи със занаятчийски ателиета, има отворени две врати.

„Може да се каже, че още след средата на март миналата година работата е замряла, а разходите по поддръжка гледаме да ги спестим“ каза в „Преди всички“ дърворезбарят Костадин Деведжиев.  

Сред малкото отворени ателиета е това в Бакаловата къща на майсторите Елена Драмова и Стоян Маринов:

„Ако спрем, ще ни завладее отчаянието“, посочи в „Преди всички“ Стоян Маринов, който, освен художествени и традиционни тъкани, изработва и накити от мъниста.

„Справяме се, защото ние сме такъв бизнес, който е свикнал да няма постъпления през цялата година и сме си планирали бюджета спрямо времето, в което имаме поръчки“.Това подчерта Елена Драмова.

БГНЕС

В тази трудна икономическа ситуация Стоян Маринов с надежда очаква през март да започне финансираният от министерството на културата проект „Занаятчийско училище“, като подчертава, че е избран точният момент за реализацията му . 

„Проектът е дело на Регионалната занаятчийска камара и общината, като при майсторите ще се обучават деца от различни пловдивски училища“, разказва в „Преди всички“ председателят на пловдивската камара Тони Симитчиева:  

„Осем месеца ще работи занаятчийското училище, 20 майстори ще участват и ще обучават децата в три групи от 10 до 17 години, а юли и август възрастните хора ще могат да се включат. Това са тъкане на хоризонтален и вертикален стан, кожарство, грънчарство, художествена обработка на керамика, дърворезба, рисуване върху стъкло изработка на икони, на плъсти, кукли и други“.

За майсторите участието в проекта е и вълнуващо, защото идеята е и да запалят искрата към занаятите, допълва  още Тони Симидчиева

Още по темата в звуковия файл.