„Хората започват да стават недоволни от това, което се случва. Започва да им се изчерпва търпението. Започват да си искат живота, приятелите и близките обратно. Ние не по-малко от тях си искаме живота обратно. Но трябва да си върнем живота здрави”, заяви на брифинг днес здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Не се сърдя и обиждам на всички квалификации. Сигурен съм, че след много малко време най-големите ми критици с благодарност ще подходят към това, което сме направили до момента”, добави Ангелов.

„Въпреки ниския индекс на строгост на мерките България успява да поддържа изключително малки нива на заболяемост в сравнение с останалите страни от Европейския съюз. Това показва, че ние управляваме добре пандемията”.

Ангелов отчете подобрение на епидемиологичната обстановка в страната, като броят на новите случаи на заразяване с коронавируса през последните две седмици на 100 хил. души население е намалял за първи път от началото на годината под 100.


Заетостта на болничните легла в България е 28%, а в интензивните отделения е 35%.

Вече се правят и масови антигенни тестове на учителите в страната. До момента са тествани 3 726 души от непедагогическия персонал, като 11 са дали положителни проби за коронавирус. Тествани са и 12 232 учители, от които 26 са с положителни резултати за ковид-19.

Здравният министър поясни, че масовото имунизиране на населението в България срещу ковид-19 вероятно ще стартира през следващия месец.

„Реалистично е от края на февруари да започнем с 4 фаза на ваксинирането”, посочи Ангелов.

„През февруари по предварителни данни, потвърдени от производителя на третата ваксина, ще получим около 260 000 дози, които са достатъчни за ваксинирането на 130 000 души. Паралелно вървят доставките и на първите две ваксини. Можем да си позволим да стартираме четвърта фаза”.

„До момента Европейската комисия е сключила 6 договора с производителите на ваксини. С 5 от тях има заявени количества. България е заявила 12 милиона дози. Очаква се да ни уведомят кога да заявим количество от 6-ия производител, от който обема е още 4 милиони дози. Така общото количество ще стане 16 милиона дози. Предстои и сключване на договор със седма компания, при която имаме още около 1,5 милиона дози възможност за заявка. Което означава, че страната ни ще разполага с около 18 милиона дози”, обясни изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов посъветва хората да се обърнат към личните си лекари, за да стане ясно колко искат да са ваксинирани.

„Да се видят заболяванията и да се изготви съответния алгоритъм”, обясни д-р Брънзалов.

Голям спад на новите случаи на ковид-19 в България, починали

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отчете, че България, Гърция и Финландия са единствените държави от ЕС, които в момента не попадат в червената зона по отношение на разпространението на коронавирусната инфекция.

„Картата на Европа по заболяемост е цялата в червено с 4 изключения – България, Гърция, Норвегия и Финландия, както и Исландия. Има три изключения в тъмно червено – Ирландия, Португалия и Чехия, където заболяемостта е над 1000 на 100 хиляди”, посочи Кунчев.

„От началото на седмицата средната заболяемост в България е 90 на 100 хиляди души. По този показател страната ни се намира на 27-о място в Европа и 6-о на Балканите. Смъртността достигна 11,5 на 100 хиляди, което е 11-о място в ЕС”, заяви Кунчев.

„Картината в страната се промени значително. От изцяло червена, сега само 3 области – Враца, Кюстендил и Плевен, остават в червената зона. 19 области са в оранжевата, а за първи път 6 области – Велико Търново, Габрово, Монтана, Разград, Смолян и Търговище са в групата в жълт цвят с от 20 до 60 нови случая на коронавирусна инфекция на 100 хиляди души население. Най-ниска е заболяемостта в Търговище – 38 на 100 хиляди, а най-висока е в Кюстендил – 154 на 100 хиляди”.

Как ще се ваксинират хората извън приоритетните групи

„Ние подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазването със сроковете за отхлабване на мерките”, заяви от своя страна председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Той отчете, че според методология на Тексаския университет най-опасните места за разпространение на заразата от ковид-19 са училищата, детските градини, спортните събития, големите молове, ресторантите и баровете.

„Никога не сме претендирали за изчерпателност, че всички конфликтни места могат да бъдат спрени за посещение”, подчерта Мутафчийски. „Сега болниците са пълни не с ковид-болни, а с пациенти, които са отлагали планови операции. За учениците, министърът на образованието беше пределно ясен – началните класове нямат никакви шансове за качествено обучение онлайн. Да ходят на училище беше един премерен риск, който трябваше да се поеме. Всички останали трябваше да жертваме нещо друго, за да могат нашите деца да учат”.