Шеф Дарин Стойков: Не трябва да играем хазарт с общественото здраве

Няма какво да направим, освен да се съобразим с регулатора, в случая с решението на Националния оперативен щаб за противодействие на коронавирусната епидемия. Надявам се решенията да се вземат на базата на данни, с които ние не разполагаме.
Това коментира пред Радио София Дарин Стойков, собственик на заведение, което беше затворено, както много други:

Много неща се промениха за тези месеци с Covid-19, вече знаем имената на малкото останала ни клиенти, дори и на кучетата им. Няма ги туристите, няма ги случайните посетители. Много неща се наложи да променяме, включително доставчици и предложения в менюто, оптимизирахме всичко, което можеше.“

Според шеф Дарин Стойков от доста време държавата играе на котка и мишка с хората от ресторантьорския бранш, от нейна страна „има тояга, а няма морков“. Той даде и конкретни примери с наредби и изисквания, които невинаги са били нужни, а понякога са изпълнявани, а не са влизали в сила. От друга страна много от заплатите в бранша са нереално ниски. Някои, които не са крили оборот, сега могат да се възползват от помощите, които правителството предлага.

Стойков отбеляза, че когато има компенсации, те обикновено са мизерни или закъсняват. Но изтъкна, че ако се отворят заведенията, молове и кина, както през ноември – с по 3000 клиенти на ден, „ще се стигне до натоварване на здравната система. В името на какво? На приходи“.

Трудностите могат и трябва да мобилизират – това трябва да ни е урокът от тази криза, подчерта Дарин Стойков.

С него разговаря Катя Василева.