Стърджън смята, че посещението на Джонсън в Шотландия не е наложително

Британският премиер Борис Джонсън има планирано за днес посещение в Шотландия, но първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че в условията на пандемията тази визита не е наложителна.

Стърджън каза, че „не е въодушевена“ от плановете на Джонсън и че лидерите трябва да съблюдават същите правила, каквито изискват от широката общественост.

Британският министър за Шотландия Алистър Джак коментира по повод на думите на Стърджън, че „Джонсън ще отиде където е необходимо в рамките на важната му работа за справянето с пандемията“.

А от „Даунинг стрийт“ настояха, че е важно „премиерът да бъде забелязан и достъпен“ по време на пандемията. Говорителят на премиера не съобщи подробности за посещението, но също наблегна на чисто физическата важност той да бъде представител на британското правителството.

Според предварителни сведения Джонсън иска да отиде в Шотландия, за да благодари лично на персонала, борещ се срещу COVID-19, въпреки лозунга „Стойте по домовете си!“ по време на локдауна в цялата страна.

На редовния си брифинг в Единбург Стърджън подчерта, че не казва, че Джонсън е нежелан в Шотландия. Тя допълни, че хора като нея и Джонсън трябва да са на работа по причини, които хората ще разберат, а не да кръстосват страната.

Наше задължение е да даваме пример“, изтъкна Стърджън. От „Даунинг стрийт“ определиха като „глупости“ твърденията на шотландски националисти, че посещението на Джонсън е „безнадежден опит да подкрепи съюза“, след последните анкети, които показват, че мнозинството шотландци са за независимост.