Собственици и служители на заведения на протест в София

Собственици на заведения от различни градове в страната се събраха на протест в столицата с настояване да възобновят работата си.

Участниците в демонстрацията са блокирали пространството пред Министерския съвет и Народното събрание.

Собственици и персонал на затворените заведения настояват да работят от 1 февруари и да им бъдат изплатени адекватни компенсации за времето на втория локдаун. Подкрепени са от техни колеги от свързани бизнеси като дистрибутори на храни и напитки, музиканти, аниматори:

„Така не може да се продължава. Не сме получили почти никакви компенсации с изключение само на помощта 60/40, която беше“, сподели демонстрант.

„Дойдохме просто да подкрепим колегите, защото според нас е най-малкото лицемерно да се отворят моловете, а да не се отворят ресторантите. 85% от продажбите ни бяха към ресторанти и барове. Сега съответно като не работят ресторантите и баровете, остават 15-те“, добави друг.

„Мисля, че се опитват да ни разединят. Дано да съумеем все пак да останем заедно, колеги сме. Радваме се за тях, но все пак да помислят и за нас, останалите“, каза трети.

Така участниците в протеста коментираха разделението в бранша, след като от хотелиерската и ресторантьорска асоциация се дистанцираха от акцията. Заради дискриминацията, която властта демонстрира, протестиращите настояха и за оставката на здравния министър.

Протестната акция е под мотото „Марш към свободата“ и се организира от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Собственици и персонал на затворените заведения смятат, че пандемията се управлява неправилно и това отнема правото им на труд. При това без задоволителни решения за компенсации.

Браншът е дискриминиран и затова излиза на протест, обяви председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов:

„Единственото нещо, което искаме, е да работим. За нас е необяснимо по каква причина оставаме затворени при положение, че ясно се вижда, след като един месец работят всички ресторанти на хотелите, че няма никакво повишение на заболеваемостта“. 

Собственици на заведения и ресторанти в Стара Загора и в Бургас също възнамеряват да се включат в днешния протест в София.

Близо 20 представители на Асоциацията на заведенията от Бургас се очакваше да се включат в протеста на бранша. Рано тази сутрин те се събраха на изхода на града в посока към АМ „Тракия“, откъдето отпътуваха за столицата.

Над 80 представители от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от Велинград също планираха участие в протеста, но с други искания, каза зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Златко Златанов.

„Протестът е против министъра на здравеопазването, където ние сме абсолютно против това нещо. Министерство на социалната политика – те трябва да поемат вината си за бедствието в момента в нашия бранш. Няма как ние да искаме кога да отворим или кога да затворим. Няма как! Ние искаме, когато се дават компенсации, да не са под 24 лева, а да бъдат в европейски стандарт. А не да искаме да отворим днес“. 

Около 150 души от Кърджали трябваше тази сутрин да потеглят за столицата за участие в протеста. Заради лошото време обаче те се отказаха и ще подкрепят колегите си в социалните мрежи. Това каза Данаил Дялков, регионален председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

На протест в София се очакваха и собственици на заведения и ресторанти от Пловдив и областта.

Освен отваряне от 1 февруари, от бранша настояват и помощите за затворените заведения да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано, а работещите в сектора, който е принудително затворен, да бъдат компенсирани достойно. Това каза за Радио Благоевград Васил Димитров, зам.-председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Благоевград.

Според него не е справедливо ресторантите да са затворени, а големи вериги магазини да са препълнени с клиенти ежедневно.

БГНЕС