СЗО оцени положително предоставянето на информация от Китай за ваксините срещу COVID-19На 26 януари експерти от Световната здравна организация заявиха, че китайските фармацевтични компании „Синофарм“ и „Синовак“ вече са предали съответната информация за разработените от тях две ваксини срещу COVID-19, за да се оцени дали могат да бъдат използвани при спешни случаи, предаде Радио Китай.

Директорът на Департамента по имунизация, ваксини и биологични продукти на СЗО Катрин О‘Брайън заяви на пресконференция, че организацията очаква информацията за китайските ваксини да премине съответните оценки.Според най-новия документ на СЗО, разработената от „Синофарм“ ваксина е в процес на оценка за спешна употреба от организацията, а „Синовак“ е предала необходимите данни в средата на януари. Очаква се резултатите от оценката да бъдат публикувани най-рано през март.

На пресконференцията изпълнителният директор на Алианса за ваксини ГАВИ Сет Бъркли даде висока оценка за положените от Китай усилия в разработката на ваксини срещу COVID-19. Той заяви, че Китай от дълго време участва в ръководената от СЗО схема за ваксиниране срещу новия коронавирус. „Ние ще продължим диалога с Китай“, подчерта Бъркли.