Развързват ли ръцете на кметовете законовите поправки за сеч на дървета

Предложението за законова промяна, която да овласти кметовете да разрешават сеч в земеделски земи, предизвика бурни реакции.

Предложението е в рамките на един декар кметовете на кметства да могат да разрешават сеч на дървета, уточни пред БНР Александър Сабанов, депутат от ВМРО и вносител на предложението.

„В момента действащото законодателство е такова, че ако са 5 дървета, може да разреши кметът на кметството. Ако са 7 дървета, трябва да се ходи в общината и да се поиска същото разрешение“, аргументира се Сабанов.

„В крайна сметка това е земеделска земя, която е собственост на този човек и общината в 98% от случаите издава такова разрешение за отсичане на дърветата.“

В първата си част предложението премахва петте дървета и не ограничава броя на дърветата в рамките на декар, а във втората част премахва възможността на кмета да отсича дървета в по-големи територии, уточни депутатът.

Улеснявам хората, които искат да спазват закона, подчерта Александър Сабанов и даде пример с многобройните случаи, когато собственици отсичат дървета в земеделски земи, без да искат каквито и да било разрешения. „С тази поправка хората, които искат да спазват закона, ще могат да го направят лесно. Повече хора ще спазват закона“, убеден е Сабанов.

Снимка: БГНЕСЗемеделските земи, върху които са се самозалесили гори или има такива, засадени от предците ни, са 370 хиляди хектара и 3 700 000 декара, посочи Александър Дунчев, лесовъд и експерт по горски политики. По думите му това е една десета от всички български гори и близо 5% от всички земеделски земи. „Тоест касае се за огромна площ от територията на България.“

Проучената с други лесовъди практика на общините показва, че няма никакъв проблем с общинските служби по земеделие и кметовете си разрешават директно и към момента, изтъкна Дунчев.

В момента тази поправка цели нещо друго, а не облекчаване на процедурата в кметствата. Кметовете и в момента разрешават с хвърчащи листа, както казват правозащитниците, отсичането на дървета повече от 5, десетки, стотици дървета, без никакви обяснения, в нарушение на закона, и то в горски насаждения, които се водят гора по смисъла на Закона за горите.“

Сега с премахването на петте дървета в законопроекта на Сабанов се цели тотално да се узакони тази практика, смята Александър Дунчев. Той смята за манипулация ограничението сечта да се ограничава до 1 декар.

„В момента никой не може да разбере този един декар дали касае лозята или дърветата. Тук става една манипулация в закона, която развързва ръцете на кметовете в един случай да разбират закона, че им дава правото да разрешават отсичането на огромен брой дървета и отделно до 1 декар лозя. Това кметовете като започнат да си го тълкуват както те си знаят, то какво ли остава при тази вратичка – тези 3 700 000 декара гори много бързо ще изчезнат.“

Снимка: БГНЕС

Според Александър Дунчев в някои от общините това вече се случва, тъй като под натиска на дърводобивни фирми и на арендатори за субсидии „масово кметове и в момента разрешават изсичането на тези гори“.

„Сега ние тотално ще им позволим и облекчим тази процедура, без никакъв контрол.“

За Александър Сабанов интерес от законовата промяна имат дребните собственици, които няма да се налага да ходят в общината да искат разрешение „да отсекат седемте дървета, самоизрасли в техните нивички, които гледат в свободното си време – с пипер, домати и т.н.“

Единствените, които успяха да спрат кметовете в тази практика да изсичат горите, са Агенцията по горите и регионалните дирекции по горите към Министерството на земеделието, които „с дипломация накараха кметовете на много места да се съобразяват“, категоричен е Александър Дунчев.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.