Е вропейската комисия призовава фармацевтичната компания „Астра Зенека” да публикува договора си за доставка ваксини срещу ковид-19 за държавите от ЕС, на фона на ескалиращ спор. Двете страни трябва да се срещнат по-късно днес, съобщава „Фокус”.

ЕК е недоволна от обясненията за забавяне на производството, но клаузата за поверителност не позволява оповестяване на подробностите по сделката.

В интервю главният изпълнителен директор на компанията заяви, че договорът я задължава да положи всички усилия, но не и да спазва определен срок.

По-рано в сряда представител на Европейската комисия заяви, че „Астра Зенека” се е отказала от насрочената среща за преговори, но по-късно от компанията отхвърлиха това твърдение.

Скандал между „Астра Зенека“ и ЕС, не доставят ваксини

Ваксината на „Астра Зенека” все още не е получила официално одобрение за ползване в Европейския съюз.

В първите месеци на преговорите за доставки на ваксини срещу ковид-19, инициирани от Европейската комисия, изглеждаше, че британската компания е водещият разработчик. Това накара много държави, включително и България, предварително да поръчат големи количества.

По-късно „Астра Зенека” беше изпреварена от консорциума между американската компания „Пфайзер” и германската „Бионтек”, а след това и от американската „Модерна”, чиито ваксини срещу ковид-19 вече са одобрени в ЕС и се използват, въпреки че и при тях има забавяния.

Тези две ваксини са разработени по иновационна технология с информационна РНК и по време на клиничните изследвания показаха ефективност от съответно 95% и 94,1%.

90% от поставените ваксини срещу COVID-19 са в 11 страни

Ваксината на „Астра Зенека”, разработена съвместно с учени от Оксфордския университет, използва ДНК векторна технология и показа ефективност от средно 70,4%.

От нея България е поръчала общо 4,5 млн. дози, като първите 48 315 от тях трябва да бъдат доставени на 7 февруари.