О сновната причина за проблема при метростанция „Хаджи Димитър“ са проливните дъждове. Това каза директорът на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев на брифинг по повод дейностите по отстраняване на проблема при метростанция „Хаджи Димитър”, предаде Агенция „Фокус”.

„Причините са няколко. Основната е, че в този период на дъждове, нивото на река Перловска се е повдигнало,

цялата територия е била наводнена. Увеличил се е водният натиск и затова се е повдигнал релсовият път.

Има още детайли, по които се работят, но изпълнителите трябва да разкрият една ивица, за да видим как ще подредим построяването. Като се подреди, ще бъде ясно какво ще бъде необходимото време за всеки от етапите.

Трябва да се разчисти конструктивният бетон. Оказа се, че е изключително здрав. Взехме две независими прави. Първите вече излязоха и съответства на проектните изисквания. В новия проект се залагат същите параметри на бетон”, обясни Братоев.

По думите му, когато подредят нещата, ще могат да кажат ориентировъчно колко време ще им е необходимо.

„Една стотинка общината няма да плати,

защото участъкът си е в гаранция. Все още не може да се каже чия е вината. Строителите ще си изпълнят ангажимента да отстранят вредата. Още не можем да кажем каква неустойка ще им искаме.

При строителство по този метод, когато има много подземни води, той е много труден за изграждане. В други участъци е по-плитко и нивото на подземните води дори не покрива тунела. Тоест, такъв екстремен участък ние нямаме. Въпреки всичко, е възложено на проектантите да направят проверка и на съседните участъци. Няма по-екстремен участък, това е най-дълбокият”, каза още Стоян Братоев.

Кметът на София Йорданка Фандъков също взе участие в брифинга и заяви, че на този етап

не може да се даде конкретен срок за отстраняването на проблема

при местростанция „Хаджи Димитър”.

„За мен има много въпроси. Трябва да се получи отговор от първо лице. През тази седмица продължи работата по демонтажа, за да се разкрие по-голям участък. Бяха направени допълнителни проби на материалите. За съжаление, работата върви бавно, защото трябва много да се внимава. На този етап не може да се даде конкретен срок за въвеждане на експлоатация”, коментира Фандъкова.

След аварията в метрото: кога ще бъде пуснато трасето

Метростанция „Хаджи Димитър“ остава затворена

Спряха част от метрото в София