Н е бива по странни геополитически причини да загърбваме някои производители на ваксини, които доказано имат ефект. За да се наводни пазарът у нас, трябва да се регистрират всички продукти, които вършат работа. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Две трети от българския бизнес е засегнат от пандемията

Той добави, че ЕС позволява регистрацията на ваксини от самите държави членки.

„Унгария също е в Съюза и вече се справя с този проблем. Държавата може да се справи сама с този проблем, а не да чака на европейските чиновници. Всичко това ограничава нашите възможности“, каза Велев.

„Ако чакахме да тестват нашите работници централизирано, икономиката щеше да фалира. Благодарение на нашата реакция към пандемията икономиката все пак запазва добра форма“, отбеляза още той.

Васил Велев: Много от затворените бизнеси са отвъд ръба

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал се обяви за регистрацията на повече ваксини у нас и по-гъвката процедура по одобрението им.

„Ако една компания има възможност да закупи ваксини, то нейните работници, които желаят, биха могли да се ваксинират бързо и лесно. Това вече се прави успешно с бързите тестове“, каза Велев.

Сачева: Изплатени са 8,6 млн. лв. на 36 хил. души от затворените бизнеси

Във връзка с работата от вкъщи и онлайн обучението

Според Велев онлайн преподаването не е същото, а в много от бизнесите ситуацията е подобна.

„Ако се работи от вкъщи и това не е ефективно, то заплащането трябва да е по-ниско, за да е справедливо. Много от учителите казваат, че се страхуват да се върнат в клас, за да не се заразят, но в същото време не искат и да се ваксинират“, посочи още той.

Велев: Дано бизнесът продължи възстановяването през 2021

Помощите за бизнеса

„През първата вълна от миналата година трябваше да има компенсации за микро, средните и малките предприятия. За 21 хиляди микропредприятия са изплатени 173 млн. лв. и се очаква да се изплатят още 25 млн. лв. за още 3 хиляди такива. За средните предприятия има списък, но няма нито едно изпълнено платежно. Те са 230 млн. лв за около 1500 предприятия. Вече мина почти една година“, обясни Велев.

Той добави, че за малките предприятия схемата все още не е започнала. Според него при компенсациите за втората вълна се действа по-бързо.