Руският кораб „Фортуна“ възобнови строителството на „Северен поток 2“ в Балтийско море

Въпреки американските санкции руският тръбополагащ кораб „Фортуна“ възобнови строителството на газопровода „Северен поток 2“ в Балтийско море. Това съобщиха руски медии, като се позоваха на консорциума изпълнител на проекта.

Очаква се „Фортуна“ да завърши полагането на тръбите в териториалните води на Дания в края на май. През юни работата по проекта трябва да продължи в териториалните води на Германия.

Остава да бъдат построени 160 км от трасето на газопровода с обща дължина 2460 км. Скоростта на полагане на тръбите е около 400 метра на денонощие.

Изпълнител на проекта е международният консорциум „Норд Стрийм 2“, в който освен руския газов монополист „Газпром“ участват френската компания „Анжи“, австрийската „ОМВ“, британско-холандската „Роял Дъч Шел“ и германските „Винтерсхал“ и „Унипер“.

„Северен поток 2“ осигурява пряк достъп на руско синьо гориво до потребителите в Германия. Годишният капацитет на съоръжението е 55 милиарда кубични метра газ. Чрез построяването му Русия иска да сведе до минимум транзита на газ през Украйна.