Путин за двореца от филма на Навални: Промиване на мозъци

Руският президент Владимир Путин категорично отрече твърденията в последното разследване на опозиционера Алексей Навални. Навални публикува в „Ютюб“ миналата седмица двучасов филм, в който твърди, че държавният глава притежава чрез подставени лица луксозни имоти на брега на Черно море на обща стойност над един милиард долара.

На среща по видеоконферентна връзка със студенти Владимир Путин увери, че показаните във филма имоти не принадлежат и никога не са принадлежали нито на него, нито на негови близки роднини: 

„Между другото тази информация се раздухва вече повече от 10 години. Така или иначе сега се появи удобен случай, събраха всичко и решиха с тези материали да промият мозъците на нашите граждани“.

Путин коментира и масовите протести тази събота в подкрепа на опозиционера Алексей Навални: 

„Всички имат право да изразяват гледната си точка в предвидените от закона рамки. Всичко, което излиза извън рамките на закона, е не само контрапродуктивно, но и опасно“.  

По-рано президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че протестите са незаконни и в тях са участвали малко хора:  

„Мнозина ще кажат, че на незаконните акции са излезли много хора. Не, излязоха малко хора. Много хора гласуват за Путин и гласуваха за поправките в конституцията“, каза Песков в ефира на предаването „Москва, Кремъл Путин“ по държавна телевизия.

Масови протести с искане за освобождаване на Алексей Навални се състояха тази събота в 125 руски града.

По данни на правозащитната организация „ОВД Инфо“ броят на задържаните надхвърля 3700 души. До момента са образувани 14 наказателни производства срещу участници в протестите.