Европейските акции стартираха смесено в понеделник

Европейските акции стартираха смесено в понеделник на фона на темата, че може да има по-строги гранични ограничения и удължени блокировки, за да се намали темпа на разпространение на новият щам на COVID-19.

FTSE 100 (^ FTSE) се повиши с 0,25%, докато DAX (^ GDAXI) падна с 0,24%, а CAC (^ FCHI) спадна с 0,56%.

Инвеститорите останаха предпазливи, подтикнати от прогнозата, че по-строгите ограничения за блокиране за по-дълго време биха увеличили перспективата за дългосрочни икономически щети.

Ричард Хънтър, ръководител на пазарите в Interactive Investor, заяви: „С икономиката, която все още е в тежко положение, Великобритания се придвижва с бавни темпове към нормалното, тъй като разпространението на ваксините продължава бързо.“

Въпреки това, последните икономически показатели и липсата на каквито и да било пробивни новини премахнаха част от блясъка от яркото начало на годината на FTSE 100, въпреки че индексът остава напред с малко под 4% в последната седмица на януари“– заяви още той.

Фючърсите на S&P 500 (ES = F) поскъпнаха с 0,46%, фючърсите на Dow (YM = F) нараснаха с 0,31%, а фючърсите на Nasdaq (NQ = F) с 0,84%. Причина за този ръст се пазарите в САЩ, които продължиха да поставят нови рекорди миналата седмица.

Азиатските акции поскъпнаха в понеделник на фона на някои надежди за възстановяващи се икономики, поразени от пандемията. Търговците насочиха вниманието си към предстоящи потенциални печалби от компании.

Хонг Конг Hang Seng (^ HSI) скочи с 2,5%, а японският бенчмарк – Nikkei 225 (C) спечели 0,67%. Shanghai Composite (000001.SS) спечели 0,48%.