Втора вечер на протести в Нидерландия заради Covid мерките

Втора вечер на протести в Нидерландия. Недоволството е заради въведения в събота вечерта полицейски час в страната, като част от строгите противоепидемични мерки.

Съобщава се за няколко инцидента с демонстранти тази вечер в Ротердам и в южното градче Хелеен.

Местни медии, цитирани от Ройтерс съобщават, че група от около 50 младежи е била разпръсната от конна полиция в Ротердам. От разпространени в медиите снимки се вижда, че в Хелеен младежи бягат от полицията малко преди началото на обявения вечерен час.

Франс прес съобщава също за сблъсъци между полиция и протестиращи тази вечер в Амстердам, както и град Амерсфорт, провинция Утрехт.

В Амстердам са арестувани 8 души. При безредиците в Хелеен бунтуващите се младежи са хвърляли бомбички срещу полицаите.

Масови бяха безредиците вчера в Нидерландия. Вечерен час там се въвежда за първи път след Втората световна война.

По-рано днес премиерът Марк Рюте определи вчерашните сблъсъци в множество градове на страната като „престъпно насилие“.

От средата на декември в Нидерландия са затворени училищата и магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Два месеца по-рано властите затвориха също баровете и ресторантите.

Въвеждането на строгите противоепидемични мерки се мотивира с бързо разпространяващия се британски щам на коронавируса, както и с големия брой случаи на зараза – над 950 000 от началото на пандемията. Въпреки, че бележат спад спрямо предходните дни, за последното денонощие са регистрирани над 4 100 инфектирани.