Белият дом все още няма решение за отмяна на китайските мита

Президентът на САЩ Джо Байдън все още не е решил дали да запази сегашните мита върху китайските стоки, но остава „ангажиран да спре икономическите злоупотреби на Китай на много фронтове“, посочи в понеделник прессекретарят на Белия дом Дженифър Саки.

По време на брифинг за пресата Саки заяви, че администрацията на Байдън вярва, че САЩ е в „сериозна конкуренция“ с Пекин и ще направи оценка на въведените от предишната администрация мита, като същевременно се консултира със съюзниците по въпроса.

Прессекретарят на Белия дом посочи пред репортери, че „Китай става все по-авторитарен у дома и по-напорист в чужбина“, предизвиквайки „националната сигурност, просперитет и ценности на САЩ“ по начин, който гарантира нов, многостранен подход от страна на Вашингтон.

Дженифър Саки също така каза, че президентът Джо Байдън иска Русия да проведе адекватно разследване на отравянето на опозиционния политик Алексей Навални и да представи резултатите от него.

Запитана дали Байдън ще държи Путин лично отговорен за здравословното състояние на Навални, докато той е в затвора, Псаки отговори, че „на масата остават всички варианти“.

Джен Саки добави, че настоящата администрация няма да следва „същия модел“ по случая с Пол Уилън и че Министерството на сигурността ще работи по този въпрос. В средата на миналата година Московският градски съд осъди на 16 години затвор обвинения в шпионаж в полза на Съединените щати американски гражданин и бивш морски пехотинец Пол Уилън.