„Не е възможно да се разклати ситуацията в Русия, защото руският президент Владимир Путин се ползва с подкрепата на много по-голям брой хора, отколкото събират незаконните протести”. Това мнение изрази прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в интервю с Павел Зарубин за предаването „Москва. Кремъл. Путин” по телевизионния канал „Россия-1”, предаде Агенция „Фокус”.

Коментирайки, по думите му, „т. нар. разкрития” за предполагаемия дворец на Путин, говорителят на Кремъл отбеляза, че те са от полза „за тези, които искат да доразвият ситуацията”, но „в действителност (тя) не се люлее”.

„В момента мнозина ще кажат, че много хора са отишли на незаконни действия. Не,

малко хора излязоха, много хора гласуваха за Путин”,

подчерта Песков, припомняйки, че много граждани са гласували и за измененията в конституцията. „Ако сравните цифрите, ще разберете колко малко хора (участват в протестите)”, каза президентският прессекретар.

В същото време той подчерта, че „и това са граждани на Русия”. „Уважавам всички гледни точки, но съм категорично против участието в незаконни действия, защото не може да има друга оценка: това е нарушение на закона”, заключи говорителят на Кремъл.


Освен това

Кремъл обвини САЩ в „намеса”,

осъждайки комюнике от американското посолство в Москва, разпространено в навечерието на протестите в Русия с искане да бъде освободен опозиционерът Алексей Навални.

Мисията на САЩ прикани чрез сайта си американците да не присъстват на тези митинги в събота и уточни къде ще се състоят. Тези публикации „косвено представляват абсолютна намеса във вътрешните ни работи”, реагира в неделя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред телевизия „Росия 1”.

Косвено това е пряка подкрепа за нарушение на закона на Руската федерация,

подкрепа за несанкционирани прояви”“, каза Песков. Ако посолството на Русия в САЩ беше действало по същия начин по време на безредиците на американска територия, това „би предизвикало известно чувство на дискомфорт във Вашингтон”, добави той.

Руското външно министерство разкритикува вече действията на посолството и уточни в комюнике, че ръководството на мисията ще бъде извикано за „сериозен разговор”.

В комюнике от новата администрация на президента Джо Байдън САЩ „твърдо осъждат използването на груби методи срещу демонстрантите и журналистите” по време на съботните демонстрации.

Какво се случва в Русия след протестите

Хиляди протестират в подкрепа на Навални в Русия

ЕС обсъжда нови мерки срещу Русия заради Навални

Навални контраатакува, показа „двореца на Путин“

Навални бе задържан на летище „Шереметиево“ в Москва