Д нес облачността от запад ще се увеличава и вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Югозападна България ще превали дъжд. Ще духа умерен, в източната половина от страната и на места северно от планините – временно силен югозападен вятър.

Максималните температури ще са предимно между 9 и 14 градуса,

в Източна България и Предбалкана – до 16-17 градуса. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и продължава бързо да се понижава.

Жълт код

за силно вълнение и вятър над морето е в сила за област Добрич, а само за силно вълнение – за Варна за 23 януари, сочи справка на сайта на НИМХ.

В област Добрич се очаква усилване на вятъра до 14 м/сек (7 по Бофорт), а вълнение на морето да стигне 4 бала. В област Варна вълнението на морето ще достигне 3-4 бала.

Над Черноморието

облачността ще е разкъсана. Ще духа умерен, временно силен югозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 14-16 градуса. Температурата на морската вода е 7-8 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините

облачността ще е значителна. Над масивите от Югозападна България ще вали дъжд, над 1300 метра – сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4 градуса, на 2000 метра – около -1.

В неделя

ще се задържи топло за втората половина от януари. Преди обяд на места в Източна България ще има слаби валежи от дъжд. От запад на изток облачността ще се разкъса и временно ще намалее, привечер отново ще се увеличи. Вятърът за кратко ще стане от запад-югозапад, впоследствие отново ще се ориентира от юг и ще се усили.

През нощта срещу понеделник

валежи от дъжд ще има в Югозападна България, а в понеделник – на отделни места и в останалата част от страната. Вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Температурите бързо ще се понижат.

2020 г. изравни рекорда на 2016 г.

Рекорден студ смрази Пекин

Ще има ли „извънредно положение” за климата

Нов удар на глобалното затопляне