Спор за сирене между Кипър и България завършва в съда

За втори път съдът отхвърля дело, заведено от кипърските производители на халуми (Halloumi) срещу производителите на българското гриловано сирене „BBQloumi“, съобщава БНР.

През 1999 г. Кипър успя да получи официално признание на сиренето като национален продукт на страната и изключителни права върху наименованието „халуми“.

Производителите на халуми от Кипър от години смятат марката на своите конкуренти за нанасяща вреди на продукта им. Въпреки че висшият Европейски съд отмени първото решение през март 2020 г., топ съдии в ЕС призоваха за по-подробна проверка дали продуктите не си приличат въпреки различните имена.

„Фондацията за защита на традиционното кипърско сирене „Halloumi“, първоначално се оплака в Службата за интелектуална собственост на ЕС (EUIPO) за българския продукт. Тъй като службата отхвърли възражението, фондацията зад „Halloumi“ се отнесе до Съда на ЕС в Люксембург.

Според оценка на различни аспекти, името не звучи толкова сходно. Главните съдии обаче върнаха делото на Съда на ЕС за допълнителни оценки относно състава на продукта. Сега става ясно: дори след новия тест не е установен никакъв риск от объркване с конкурентното сирене.

Основно притесненията на кипърските производители са свързани с втората част на наименованието на продукта „loumi“. Според съда обаче това няма определяща роля, тъй като потребителите ще бъдат фокусирани основно към началната част, която при българския продукт е „bbq“, поради нейната начална позиция, а не към последната част „loumi“. Според съдът последната част допринася много малко за отличителността от заявената марка. Следователно, ниската степен на сходство на въпросните знаци е малко вероятно да допринесе за съществуването на вероятност от объркване.

Но спорът за сиренето не е приключил. Производителите на халуми могат да обжалват решението на Съда на Европейските общности.

През август евродепутати от Кипър заплашиха да блокират новото Европейско-канадско икономическо и търговско споразумение (CETA), тъй като сметнаха, че сиренето халуми не е адекватно защитено.

Традиционно сиренето се прави от овче и козе мляко и има по-солен вкус. Твърдата консистенция на сиренето се запазва дори при печене на скара. Халуми е едно от националните ястия на Кипър, но е популярно и в Гърция, Турция и Ливан.
Съдиите по правния спор все още не са излезли с решение за вкуса на двете марки сирена.