Специална програма в Израел насърчава четенето сред деца и родители

Програмата за популяризиране на литература сред децата „Пижама“ има 12 годишна история, но през 2020 година, когато и родители, и деца бяха по-често по пижами в домовете си, тя стана още по-необходима. Проведе се и първият дигитален конгрес на „библиотекарка „Пижама“.

Половин милион израелски деца от различни етноси и религии, които учат в 14 хиляди учебни заведения, детски градини, ясли и начални училища, вече 12 години, получават като подарък илюстровани книжки. Те са придружени с всевъзможни игри и препоръки за родителите, как да ги използват за обогатяване на въображението на чедото си. Това е „програма Пижама“- произведения за четене в семейството, най-вече преди сън. Ако в едно семейство се отглеждат 3 деца (средностатистическото за Израел), то всяка вечер, ще се слушат части от три приказки или стихчета.

Еврейският народ е оцелял, въпреки 2000 годишното изгнание, защото е „народ на книгата“. Според нашата фондация, четенето на книги от най-ранна възраст не трябва да бъде само в рамките на учебната програма, а да продължи и в семейството, и най-вече преди сън. Няколко минути четене на книга сближават родители и деца. Това е „словесна милувка преди сън“, каза Андрея Арбел, директор на фондация „Гринспон“.

Учителите всеки месец прочитат, по време на занятията, пред децата една книжка. Чрез текста може да се увеличи речниковия им запас. В края на месеца се дават екземпляри от тази книжка за вкъщи, допълни Арбел:

„В нея има указания за родителите как трябва да бъде прочетена, какви игри и занимания могат да поддържат интереса към нея. Нашите книги не са като купените от книжарниците или заети от библиотеките. Дори ако родителите имат в дома си същата книжка, нашата се различава не само по картинките, но и по игрите. Обмисляме ги така, че да бъдат книги-семейни преживявания. Има идеи и как да се ползват не само вкъщи, но и на разходка сред природата, по време на почивка. Помислили сме и как учителките от детските градини и началните класове, чрез книжките да сплотяват децата, да засилват самоуважението на всеки в групата. Не воюваме с интернет и социалните мрежи, а имаме предложения как да ги „вплетем“ за решаването на загадки по тази книга. Знаем, че всяка читателска група е различна. Всяко дете е по-различно от останалите в семейството. Има разнообразни предложения и родителите, и учителите могат да подберат най-подходящите. Започва се с общото четене и прелива в индивидуалното – в семейството. Тъй като по едно и също време всички детски градини или училища в дадения район получават една и съща книга от библиотека „Пижама“ имаме и трети вариант – литературните занимания да продължат и в извънкласната работа“.

Андрея Арбел подчерта, че не е лесно на комисията от творци, педагогически дейци, психолози, но и родители и представители на различните общности да избират 8-те най-подходящи произведения за дадената година. Книгите са насочени и към малцинствените общности. За тях те са на майчиния им език.

Старата традиция на добро отношение към книгата, трябва да обхваща всички жители на Израел. Литературна програма спомага и за сплотяване на обществото. Ако възпитаме уважението към другия, то ще се запази и в зряла възраст. Важно е еврейските деца да се запознаят и с арабски детски писатели в превод, а арабските – с израелски и еврейски автори, които да чуят на арабски, в равни обеми. Сред целите ни са да смъкнем възрастта, от която въвличаме децата в програмата и да увеличим броя на книгите за година на 10″.

Специално се подбират книжките да не звучат дидактически, а от малки децата да се запознаят с класиката и съвременните детски автори.