Щ атът Ню Йорк е изчерпал вчера всичките запаси от ваксини срещу коронавируса, предаде Франс прес. Губернаторът Андрю Куомо призова правителството на Джо Байдън да ускори доставките.

В очакване на ново снабдяване през идната седмица Куомо призова центровете за ваксинация в щата да не записват повече часове за поставяне на ваксини.

Над 500 000 души са ваксинирани в самия град Ню Йорк, който е с население от 8 милиона души,

написа кметът Бил Де Блазио в писмо до Джо Байдън, чийто текст беше направен обществено достояние. В момента, в който броят на хората, подходящи за ваксина нарасна, запасите се стопиха, допълни той.

Експерти смятат, че новото правителство трудно ще ускори доставките на ваксини заради все още ограничения производствен капацитет за двете разрешени в страната ваксини.

Междувременно

Индия е ваксинирала 347 058 души срещу коронавируса през изминалото денонощие,

което е рекорд за националната кампания, започнала на 16 януари.

Общо за първата седмица в страната са били имунизирани 1 390 592 души, съобщават индийските власти. Предишният рекорд беше поставен по-рано тази седмица с 237 050 ваксинирани.

Министерството на здравеопазването посочва, че все повече хора пристигат в пунктовете за ваксиниране, след като през първите дни на кампанията желаещите бяха по-малко от очакваното.

Индийските власти определят ваксинационната си кампания като „най-масовата в света”

и планират през първия ѝ етап да бъдат имунизирани около 30 милиона души – 10 милиона медицински работници и 20 милиона, работещи в рискови сфери като полицаи, военни, сътрудници на службите за гражданска защита. След това ще бъдат обхванати над 50-годишните и хората под 50 години със съпътстващи заболявания.

Индия планира до юли тази година да ваксинира общо около 300 милиона души. Ваксинирането е доброволно, използват се препаратите на „АстраЗенека” и Оксфордския университет, както и на индийската компания „Бхарат биотек”.

Унгария първа в ЕС одобри руската ваксина „Спутник V”

„Пфайзер” обещава на ЕС да навакса с доставките на ваксини

В Сърбия доставиха милион китайски ваксини за ковид – 19