Д оцент доктор Кирил Карамфилов, началник на Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница коментира в предаването „Събуди се” по NOVA новите няколко мутирали щама на COVID-19.

„Има няколко мутирали щама на коронавирус, които са много по-заразни. Смъртността е идентична с тази на класическия вариант, но фактът, че много по-бързо се разпространява е повод за притеснение”, обясни той.

По думите му

за България в момента е по-добре мерките да останат така, както са.

„Разбирам и икономическата страна на въпроса, затворени сме от доста дълго време, но има и здравна страна. Да вземем за пример Ирландия, в която мерките бяха поосвободени около Коледа, преди това имаше 10% позитивни PCR от изследваните, след празниците процентът беше 45.

Т.е. ескалацията на разпространението е много по-голяма и за съжаление мутациите са такива, че хората, преболедували класическия вариант на коронавируса не са защитени и могат да се заразят втори път с новия щам”, категоричен е експертът.

„Тези три нови щама

– от Великобритания, Южна Африка и Бразилия, не се появяват в страни със строги мерки, а се появява там, където дълго време класическият вариант е оставен да се разпространява без да се ограничава”, обясни доцент Карамфилов.

„Общите правила за носене на маски, за дистанция, за дезинфекция, те са общовалидни и са добра практика, която показа, че води до добри резултати. За съжаление новия щам много по-бързо се разпространява. До момента наблюдаваме класическо развитие на заболяването и при новия щам, но имаме прекалено малко данни. Много малко хора у нас са с новия щам”, обясни още кардиологът.

„Хората, преболедували коронавирус на първо място трябва да се консултират със специалист. Нека да не забравяме, че психозата е много голяма и много хора, които нямат проблеми със сърцето се стресират.

За хората със здрави сърца няма профилактика: нека да се движат, да са позитивни и да се хранят оптимално.

Що се отнася до храненето – много станаха актуални добавките, които хората вземат, за да си подсилят имунитета. Лично аз, а и голяма част от медицинската общност, не препоръчвам да се вземат такива добавки, защото сами си вредим и създаваме предпоставки за усложнения”, категоричен е доцент Карамфилов.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

8 българи са с английския вариант на коронавирус

Ръст на новите случаи на COVID-19 в България