В Гърция отварят гимназиите на 1 февруари

Гърция ще разхлаби някои ограничения заради коронавируса от 1 февруари, като позволи на средните училища да отворят за първи път от повече от два месеца след признаци, че разпространението на вируса се е стабилизирало, съобщиха представители на властта, цитирани от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini

Локдаунът, наложен в началото на ноември поради скока на инфекциите и натиска върху системата за обществено здравеопазване доведе намаляването на заразените. Страната отвори отново началните училища и детските градини по-рано този месец.

Говорейки на редовен брифинг за развитието на пандемията, министърът на образованието Ники Керамеус заяви, че решението е взето след единодушно предложение на комисията от експерти, съветващи правителството.

Министърът заяви, че маските ще бъдат задължителни и здравните власти ще провеждат тестове на място. В региони с високо вирусно натоварване ще се отворят само прогимназиални училища, докато гимназистите ще продължат с дистанционно обучение.