А нглийският вариант на коронавирус вече е в България. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от БНТ.

„При целогеномно секвениране на апарат от нова генерация доказахме 8 щама от пациенти – българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам. Тези 17 мутации бяха открити, потвърдени днес“, уточни проф. Кантарджиев.

„Много съм доволен, че направихме първия етап – доказахме, че в нашата страна го има английския вариант на коронавируса“, каза още той.

Следва по-широко проучване в нашата страна да се види какво е разпространението

„При тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания. Веднага са заболели, веднага са карантинирани, веднага са приети в болнично заведение. Но щамът, ако тръгне в страната, трябва да направим така, че да го ограничаваме“, обясни проф. Кантарджиев и призова:

„Всеки, който се върне от Западна Европа или от Великобритания, да не събира цялото семейство, а да се самоизолира известно време и да се изследват“.

За английския вариант на коронавируса са доказани следните неща:

Ваксината действа срещу новия щам. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Второ, генетичните методи, които са за диагностика, го ловят. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29, обясни проф. Кантарджиев.

При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус, убеден е проф. Кантарджиев.

Трябва много да се внимава с южноафриканската мутация, защото може ваксината да не я лови.

Това не означава по-тежки мерки, а някои от мерките просто трябва да останат, уточни той.

Хората трябва да се научат да слушат авторитетни изказвания на хора, които държат на името си и хора, които представляват някаква институция, категоричен е Кантарджиев, по отношение на това, че има много хора, които не вярват на ваксините.

Големият български проблем е недоверието в институциите, недоверието в науката, недоверието в медицината и здравеопазването, което се случи от говоренето на различни неща от хора, които казваха, че са лекари, но не се държаха като лекари и от хора, които не са лекари, но бяха специалисти по медицинските въпроси, защото това е в характера на българина, коментира проф. Кантарджиев.

Новият щам на коронавируса може да е по-смъртоносен

Двама пациенти в „Пирогов“ със съмнение за новия щам на COVID-19

Кантарджиев: Това не е болка за умиране

COVID-19: Гърция удължи мерките за влизане в страната