Потвърдиха: Полицаите от Сливо поле остават в арестаСлед проведени на 22 януари открити съдебни заседания, състав на Апелативен съд – Велико Търново потвърди определенията на Русенския Окръжен съд, с които по отношение на обвиняемите полицаи 41-годишните Назиф Р. А. и Емил С. М. е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Двамата мъже са обвинени от Окръжна прокуратура – Русе в това, че за периода от 02 ноември 2020 г. до 06 януари 2021 г., в гр. Сливо поле, в съучастие помежду си и с лицето Борислав Б. като извършители, в условията на продължавано престъпление, на няколко пъти са извършили деяния, които могат да бъдат класифицирани като престъпление по чл. 302 т. 1 пр. 6 вр. чл. 301 ал. 1 пр. 1 и пр. 2 от НК (подкуп).Те подкупвали и изнудвали граждани на пътя. Обвиняемите са обжалвали определенията на Окръжен съд – Русе, с искане за определяне на по-лека мярка за неотклонение с мотива, че не са налице достатъчно доказателства за обосновано предположение за авторство на деянията, както и останалите две предпоставки по чл. 63 от НПК – опасност лицата да се укрият или да извършат престъпление.

Жалбите са били поддържани от защитниците им. И двамата обвиняеми са заявили, че не желаят да присъстват лично на съдебното заседание пред въззивния съд. Борислав Б. не е обжалвал пред Апелативен съд – Велико Търново мярката си, взета с определение на ОС-Русе. Съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира, че жалбите следва да се оставят без уважение, тъй като са налице всички предпоставки по чл. 63 от НПК за взимане на най-тежката мярка за неотклонение и по отношение на двамата обвиняеми и към настоящия момент тя единствено може да изпълни целите, визирани в чл. 57 от НПК.

Определенията на Апелативен съд – Велико Търново са окончателни и не подлежат на обжалване.