Сексуален скандал разтърси спортната федерация в Гърция

Олимпийската шампионка по ветроходство София Бекатору, проговори за изнасилване, което  претърпяла по време на спортната си кариера, на Интернет конференция на тема „Започни да говориш – прекъсни тишината – говори, не търпи“, организирана от Министерството на спорта в Гърция.

София Бекатору е сексуално малтретирана от член на Федерацията и е описала подробно какво се е случило в деня, който „белязал“ живота й.

„Сексуалният тормоз е форма на насилие над жените, но също така и дискриминация по пол“, каза по повод жалбата на София Бекатору, министърът на културата и спорта Лина Мендони.

Признанието на София Бекатору насърчи и други спортисти да споделят подобно насилие и предизвика буря от подкрепа от политици и личности, както и от потребители на социални медии. Само 24 часа след разкритията международният плувец Маня Биков и техническият плувец Рабея Ятриду със собствени публикации описват травматични преживявания от периода, когато са били спортисти.

Премиерът Кириакос Мицотакис се свърза днес със София Бекатору, след което подкрепи в социалните медии, нейното смело решение да сподели и осъди сексуалното насилие, което е претърпяла като тийнейджър.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.