При масовата имунизация: ваксинират по 48 000 души на ден

По 48 000 души да бъдат ваксинирани на ден, когато стартира масовата имунизация е целта, която са си поставили здравните власти и кабинетът. Това стана ясно от интервю за БНТ на председателя на Националния оперативен щаб и шеф на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. „При масовата ваксинация се предвижда да бъдат включени много активно личните лекари, които са 4800 в България.

Ако ваксинират 10 човека на ден, това са 48 000 души на ден. Това е една много добра стъпка за преодоляване на епидемията. Такова решение вече е взето на правителствено ниво.“ По думите му вероятно до 2-3 месеца ще има готовност за стартиране на самата масова ваксинация на хората, желаещи да се имунизират срещу коронавируса. „А самият процес ще бъде достигнат в средата на лятото“, заяви той, като допълни: До април ние ще можем да ваксинираме около 100 000 души.

В момента се коментира застъпването на групи – паралелно ваксиниране на хората, ако има достатъчно ваксини, и това е разумно“. Малко по-късно от МЗ, цитирани от БГНЕС, обявиха, че до края на юни може да са ваксинирани 2,3 млн. души или 36% от населението на страната, но за целта трябва да бъдат одобрени общо 5 ваксини. Към момента одобрените са две – на „Пфайзер“ и „Бионтех“, и на „Модерна“, като в края на януари се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на „Астра Зенека“. От МЗ уточниха, че „за останалите две ваксини – на Sanofi и Novavax, с която се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане на такива – за 3 млн. души население“.

В интервюто си проф. Мутафчийски, който бе сред първите медици, сложили си ваксина, подчерта също, че няма абсолютно никакви притеснения, защото няма нито един продукт, тестван на 44 000 души.

„ЕК е сключила договор с няколко компании, ние сме поръчали толкова колкото е регламентът, ние ще се сдобием с около 12 млн. ваксини, ако всички производители получат разрешение за своите препарати, нашата квота е 1,55% от всички произведени ваксини за коронавируса. Ако останат в излишък у нас, ние можем да ги продадем или подарим на страни около нас, които имат нужда“, обясни още генералът.

По думите му на този етап страната ни се е справила много добре с пандемията, като вследствие на предприетите мерки заболеваемостта се е свила с над 60%, а заетостта на COVID леглата е 35%.

„Бързото спиране на разпространението на заразата се дължи на факта, че бяха затворени училища и градини у нас, това не се случи в другите страни и затова ние се справяме много по-добре от други страни, които обявиха, че няма да затворят учебните дейности. Дори в Германия не можа да се избегне разпространението, защото въпреки маските в час учениците и събирането им имат голямо значение за разпространение на коронавируса“, обясни той, като оцени като тежко решението за възстановяване на учебната дейност за малките ученици, посочвайки, че заради него е имало огромен натиск върху правителството. „Ако обаче се покажат тенденции за повишена заболеваемост, ние ще предложим отново ограничение на посещенията в градини и училища.

За пълно затваряне у нас не се говори, но се отчита ползата от частичното затваряне – ресторанти, нощни клубове и училища. В моловете има една събираемост на хора, която е доста по-голяма от останалите магазини“, посочи още проф. Мутафчийски. На въпрос защо е отказал номинацията за „Мъж на годината“, той посочи, че причината е именно, че е лекар. „След пандемията се виждам само като лекар, в никакъв случай в политиката, защото това не е моето поле“, обясни шефът на НОЩ.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.