Нов тест измерва имунитета срещу COVID преди и след ваксинацияТежко прекаралите COVID имат повече антитела

Вече е факт нов тест, който измерва имунитета срещу коронавируса преди и след ваксиниране. Предишните тестове измерваха друг протеин от вътрешността на вируса и по своята същност бяха полуколичествени. Идеята на този нов метод е да може да се измерва постваксиналния имунитет. Тук е и връзката с ваксините, чието действие е точно това – да се синтезират тези антитела срещу тази част на шипестия протеин, т.нар. неутрализиращи антитела. Това заяви пред Нова тв д-р Ирена Иванова – Началник на Клиничната лаборатория в болница „Свети Иван Рилски”.

Методът измерва високи стойности на антителата. Диапазонът е между 23 000 и 50 000, възможно е да се достигне и до 80 000, което е доста висока стойност.

Точно препоръки кой е защитният титър все още няма, трябва време да се натрупат данни. Според литературата до момента един 100-процентов защитен титър е около 4000 единици на милилитър. Друг е въпросът колко време тези антитела ще бъдат детектирани. При всеки е различно, в зависимост от това колко време е боледувал и как е прекарал болестта, поясни д-р Иванова.

Според нея пациентите, които са преминали през болестта безсимптомно, показват стойности от 100 до 500 – ниските стойности. Тези, които са преминали по-тежко през болестта, имат по-високи стойности на антитела.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.