„Има тарикати, които си мислят, че лъжат държавата. А те лъжат себе си, защото ще се разболеят. Видно е, че с тези мерки, с внимание, с дистанция и спазване на указанията на РЗИ, България се движи сравнително по либерален начин.

Нашите приятели от Гърция са само по-добре в ЕС по брой на заразяваните от нас. Но те са с пълен локдаун и успокояващото им е, че евентуално на 27 януари може някои, ама кои ще видят мерки да се разхлабят. Това си е тяхно право. Ние сме приели друга тактика с Щаба и през това време, правим училища, детски градини, строим, хората работят. Сега, ако е живот и здраве, 31-ви да ги пуснем да учат и големите – много добре“, коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекция в професионална гимназия по механизация на селско стопанство в Разлог, стана ясно от профила му във „Фейсбук“.

Борисов се надява след 31 януари и големите ученици да се върнат в клас.

„Възнамеряваме големите ученици да ги пуснем на 31 януари, ако така добре вървим и управляваме пандемията“, каза той. 

Премиерът е заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев, евродепутата Андрей Новаков и кмета на Разлог Красимир Герчев. 

Всички кабинети в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог вече са обновени със средства от оперативната програма „Региони в растеж“. Подменени са чиновете и столовете, поставен е ламинат във всяка класна стая.

Гимназията разполага и с напълно обзаведен компютърни и интерактивни кабинети, както и с такъв с 3D принтер. Училището има и автосимулатор с реални размери за учебна цел, който се използва безплатно от децата. Със средства от националния бюджет са закупени и модерни машини, на които се обучават учениците. Благодарение на модерната база децата ще имат добра подготовка и по-лесно ще се реализират на пазара на труда, написа в профила си премиерът.

2,4 млрд. лева сме отпуснали в този мандат за образование. Никога в системата не е имало толкова средства. Двойно са увеличени учителските заплати за 4 години. Строим и ремонтираме училища и детски градини. Над милиард лева са инвестирани в образователна инфраструктура – саниране, физкултурни салони, компютърни зали. Това са фактите!

Над 1 милиард сме предоставили за социални и икономически мерки в подкрепа на бизнеса. Благодарение на тях са запазени 300 000 работи места, добавя премиерът. 

 

По темата