Хванаха човек на „Златна зора“, издирван за опит за убийство и палеж

Гръцката полиция е арестувала член на националистическата „Златна зора“, издирван във връзка с нападение срещу петима души в Пирея преди близо три години, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като уточнява, че лицето е уличено в опит за убийство и палеж.

34-годишният мъж, идентифициран само с инициалите си С.Д., е арестуван в морския курорт Порто Рафти, югоизточно от Атина, в четвъртък вечерта. Уебсайтът на „Етнос“ съобщи, че по-рано той е бил личен шофьор на лидера на „Залата зора“ Никос Михайолакос. Полицията съобщи, че С. Д., заедно със съучастниците си, е бил издирван за множество случаи на опит за убийство, както и за палеж. Той ще се яви пред проверяващ магистрат най-вероятно в петък.

На 25 февруари 2018 г. S.D., заедно със седем до девет други, навлизат в т.нар. самоуправляемо пространство на анархистите „Фавела“ в Пирея и раняват петима души, трима мъже и две жени. Една от жените, удряна с чук в главата, е адвокат, представляващ семейството на рапъра Павлос Фисас, убит от член на „Златна зора“ през 2013 г. Останалите четири жертви на нападението са претърпели изгаряния от факли.

Процесът за убийство на Фисас бе разширен в дело срещу неонацистката антиимигрантска партия, която беше представена в гръцкия парламент от 2012 до 2019 г. и която бе определена като престъпна организация с решение на съда. В резултат на това лидерите на партията бяха осъдени и с изключение на двама, които все още са на свобода.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.