Хасан Адемов: В последния момент управляващите защитават стабилността на пенсионната системаВ последния момент управляващите защитават стабилността на пенсионната система. Това каза председателят на Комисията по социална политика и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов по време на дебата по Кодекса за социално осигуряване, предаде Фокус.

„На нашето внимание за обсъждане и гласуване е представен проект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Този проект има тригодишна история, която е изключително странна“, заяви още д-р Адемов.По думите му не става въпрос за 18 млрд., защото това са вноските в частните пенсионни фондове. „Това са нетните активи на дружествата, а не парите, които обсъждаме в този законопроект. Става въпрос за 3 млн. 835 хил. 778 български граждани, които имат партиди във втория стълб“, посочи още депутатът от ДПС.

Според него голяма част от препоръките на Комисията за финансов надзор нямат място във внесения от Министерски съвет законопроект. „В един момент се оказва, че Комисията за финанссов надзор, която е държавен регулаторен орган се обявява против проекта, който е внесен от Министерски съвет“, допълни още д-р Адемов. Той уточни, че предложенията на комисията биха могли да намерят място в надграждат проект.

„Нещо много важно. Капиталовата адевкантност и гаранциите в проекта на Министерски съвет са изцяло по предложение на Министерство на финансите, съгласувано с Комисията за финансов надзор. Това е писмо, което го има и сега в Министерство на труда и социалната политика, внесено от тогавашния министър на финансите. Сега в един последващ етап да оспорваме капиталовата адекватност и гаранциите с по-високи размери означава, че някога не сме си свършили работата както трябва. Това е нашият аргумент да се въздържим“, заяви още председателят на Социална комисия.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.