Училищата в Мадрид призоваха родителите за помощ в разчистването на леда

Училищата в Мадрид молят семействата на учениците да помогнат в разчистването на леда, образувал се след обилния снеговалеж миналия петък.

В понеделник по нареждане на Министерството на образованието те трябва да отворят врати, но все още имат проблеми с преспите сняг, които заради ниските температури са се превърнали в ледени блокове.

Студената вълна след бурята Филомена, която обхвана почти цяла Испания и причини смъртта на 5 души, продължава да създава проблеми с разчистването на леда.

Според местните власти в Мадрид всяка четвърта улица в столицата вече е почистена, но дворовете на образователните центрове все още са в лед. 250 училища и 70 детски ясли ще приемат отново деца от понеделник, което означава, че дотогава всеки ден трябва да бъдат изчистени по 80 от тях, обясни зам.-кметът Бегоня Виласис.

Заради опасения, че това няма да се случи, училищните ръководства призоваха родителите на децата за помощ.

Армията разчиства улиците и боклуците, натрупани по време на блокадата, а над 400 общински работници бяха мобилизирани, за да се осигури достъп до класните стаи.

Регионалното правителство поиска обявяването на Мадрид за катастрофална зона и оцени щетите вече на 1 милиард 398 милиона само в Мадрид и областта (досега бяха 700 милиона).

Летището все още не работи на пълни обороти, а 351 пътни отсечки остават затворени.