Свиване на британската икономика с 2,6% през ноември

Икономиката на Великобритания се сви с 2,6% през ноември, прекъсвайки тенденцията на растеж през предходните шест месец, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Това представлява първи икономически спад, откакто Обединеното кралство влезе в първия противоепидемичен локдаун през миналия април и се дължи на въведените през есента нови рестриктивни мерки, целящи да забавят втората силна вълна на коронавирусната зараза.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се понижи през ноември 2020 г. с 2,6% спрямо октомври, когато нарасна с 0,6% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,4%) при осреднена прогноза на финансовите пазари за доста по-драматичен спад с над 5 на сто.

Британската икономика е все още с 8,5% под нивото си от миналия февруари – месец преди коронавирусната пандемия да удари страната.

„Мнозина бизнеси се приспособиха към новите условия на работа по време на пандемията, като училищата също останаха отворени, което означава, че въздействието върху икономиката беше значително по-малко през ноември, отколкото по време на първия локдаун“, отбеляза статистикът от ONS Дарън Морган.

Графика на БВП на месечна база

Централната банка на Англия прогнозира, че британската икономика ще намалее с малко над 1% през последните три месеца на 2020 г. заради новите ограничителни противоепидемични мерки.

С оглед обаче на новия локдаун в сила през януари 2021 г. Великобритания все още рискува да изпадне в т.нар. „двойна“ икономически рецесия.

През ноември АЦБ увеличи програмата си за изкупуване на облигации до почти 900 милиарда лири (около 1,23 трилиона долара), а нейният управител Андрю Бейли заяви по-рано тази седмица, че е твърде рано да се каже дали ще са необходими допълнителни стимули.

Данните на ONS показват, че британската икономика през миналия ноември се е свила с 8,9% в сравнение с година по-рано (спрямо ноември 2019 г.), което представлява по-малък спад от очакваното от финансовите анализатори понижение с около 12 на сто.

В най-ниската си точка през април 2020 г., когато много британския предприятия затвориха временно заради първия локдаун, икономиката се срина с рекордните 25% под нивото си отпреди година.

Риши Сунак, министър на финансите на Великобритания

Предстоят тежки времена за британската икономика, заяви финансовият министър Риши Сунак след официалните данни за БВП през ноември.

„Ясно е, че нещата ще станат по-трудни, преди да се подобрят и днешните числа подчертават мащаба на предизвикателството, пред което сме изправени“, подчерта Сунка и добави: „Но има причини да се надяваме – в ход е ваксинацията срещу коронавирус, като ние създаваме нови възможности за най-нуждаещите се“.

Икономическият спад през ноември беше воден от сектора на услугите, където продукцията спадна с 3,4% спрямо октомври, тъй като кръчмите, ресторантите, несъществените магазини и много други предприятия за битови услуги трябваше да бъдат затворени като част от четириседмичния локдаун в Англия и подобни мерки в други части на Обединеното кралство.

Индустриалното производство се понижи през ноември с едва 0,1% на месечна база, като промишленото производство дори нарасна с 0,7%, а строителството се увеличи с 1,9 на сто.

Британската статистика също така отчете разширяване на видимия търговски дефицит на Великобритания през ноември до 16,01 млрд. паунда от 13,29 млрд. паунда месец по-рано, докато излишъкът при търговията с услуги се увеличи до 11,01 млрд. от 10,95 млрд. паунда.

В резултат на това общият търговски дефицит на Обединеното кралство нарасна рязко през ноември до 4,99 млрд. паунда след повишение с 2,33 млрд. паунда месец по-рано.