„Пфайзер“ временно ще намали доставките на ваксината си срещу коронавируса за Европа, докато повиши производствения си капацитет, заявиха днес компанията и норвежкият Институт за обществено здраве.

„Получихме това съобщение днес малко преди 10.00 ч. Очаквахме 43 875 дози от ваксината от „Пфайзер“ през третата седмица на месеца. Сега изглежда ще получим 36 075 дози“, се казва в изявлението на института.

Намаляването на доставките е свързано с реорганизация на производството на ваксината и обновяване на обемите на производството, обяснява институтът. Когато този процес завърши, Пфайзер ще може да увеличи производството на ваксината от 1,3 милиарда дози годишно до 2 милиарда дози.

Временното намаляване на доставките ще засегне всички европейски държави, посочи институтът и допълни, че все още не се знае в какви срокове компанията ще завърши да обновява производството си.
„Пфайзер“ заяви, че е направила промени в производствения процес и съоръженията, които ще изискват допълнително одобрение от регулаторите.

„Макар че това временно ще се отрази на доставките в края на януари и началото на февруари, то ще осигури значително увеличаване на дозите за имунизиране, които ще са налични в края на февруари и март“, съобщи „Пфайзер“.

Норвегия, която не е страна членка на Европейския съюз, получи достъп до ваксините, придобити от блока, благодарение на Швеция – страна членка, която ще купи повече от необходимото й и ще продаде излишъка на Норвегия.

Норвежкият институт за обществено здраве заяви, че благодарение на натрупани резерви няма да има забавяне на разпределението на ваксини срещу COVID-19 в Норвегия.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че днес е научила за временните затруднения на „Пфайзер“ за производство на достатъчно количество ваксини срещу ковид.

Тя уточни, че е разговаряла с ръководството на фирмата и е била уверена, че до края на първото тримесечие ЕС ще получи предвидените количества.

Фон дер Лайен поясни на пресконференция в Лисабон, организирана по повод началото на португалското председателство на Съвета на ЕС, че „Пфайзер“ временно ще забавят доставките в следващите седмици, за да внесат промени в производствената верига. Тя отбеляза, че фирмата разбира необходимостта графиците да бъдат спазвани, особено заради вече поставените първи дози и намаляващото време до вторите дози.

Това е здравен въпрос, заяви председателят на ЕК. По нейните думи след новогодишните празници в ЕС се отчита скоростно нарастване в броя на новозаразените, а новопоявилите се щамове на вируса на болестта будят тревога.

Ваксинирането е светлина в края на тунела, а въвеждането на общопризнато удостоверение за имунизираните е здравно изискване. Въпросът за какво да служи удостоверението е политически и правен. Винаги може да се предвиди съчетаване на такъв документ с разпечатка от отрицателно изследване за ковид например при пътуване, добави председателят на комисията.

Променят част от противоепидемичните мерки

Там коронавирусът се разпространява най-бързо, как стана това

COVID-19: 535 нови случая, починали

Какво става с организма след COVID-19