Ц ялото правителство на Нидерландия подава оставка в петък.

Министър-председателят Марк Рюте подава колективна оставка заради лошото управление на субсидиите за детски надбавки, съобщи националната телевизия NOS.

Рюте трябва да информира крал Вилем-Александър за решението си, а след това да даде пресконференция, съобщава Ройтерс.

Хиляди семейства бяха обвинени погрешно в измама, свързана с детските надбавки и бяха принудени да ги възстановят, което създаде сериозни финансови проблеми за някои от тях. Освен това много от тях са станали обект на етническо профилиране поради наличието на двойно гражданство.

Според доклад на парламентарно разследване, публикуван през декември, чиновници са спрели надбавките на хиляди семейства, обвинени погрешно в измами в периода 2013-2019 г. и са ги принудили да върнат със задна дата средствата, получени за няколко години. В някои случаи става дума за десетки хиляди евро.

Високопоставени политици, включително министри, са обвинени, че са си затворили очите за проблема, за който за знаели. Според медиите засегнати са били общо 26 000 родители.

По-рано Нидерландската обществена телевизия (NOS) съобщи, като се позовава на източник, близък до правителството, че оставката на кабинета е неизбежна. Парламентарните избори в страната са планирани за след два месеца.

Марк Рюте е премиер на Нидерландия от 2010 г. и един от най-дълго управлявалите европейски лидери. В четвъртък той заяви пред журналисти, че не иска да предсказва какви са шансовете на правителството му да оцелее след скандала.

Парламентарните избори в Нидерландия са насрочени за 17 март. Освен това в страната са наложени най-тежките ограничителни мерки от началото на кризата. По-рано Рюте се противопостави на оставката на правителството с аргумента, че страната има нужда от правителство, което да взема решенията за борба с новия коронавирус.