О съдиха 85-годишен българин на 27 години затвор и глоба от 53 000 евро за трафик на мигранти в Гърция. Оказва се обаче, че мъжът никога не е стъпвал в южната ни съседка. Човекът бил обвинен, че превозвал бежанци с камион, който си купил в Швеция, информира NOVA. 

Според него и близките му цялата мистерия се крие в нещо много просто – открадната лична карта.   

„На пазара в Бяла Слатина ми откраднаха документите. Веднага отидох в полицията. Блокирах дебитната си карта. Направих си снимка за нови документи. След месец и половина ме извика прокурор и ми каза, че има регистриран камион на мое име и съм прекарвал мигранти“, разказа осъденият Никола Милчев в ефира на „Здравей, България“.

Първата призовка била получена през 2016 г. 

„Изпратихме писма до всички институции в страната. Казаха ни да си наемем адвокат“, коментира Илияна Каменова, внучка на потърпевшия.

Дъщерята на Никола – Паулина Каменова обясни, че семейството се свързало с прокуратурата във Враца.

„Баща ми даде показания. Казаха му да не се притеснява. Няма как с 300 лв. пенсия да плащаме за адвокат. Не пожелавам на никого да преживява такъв шок. По най-бързия начин намерихме българска адвокатка, която работи в Гърция. Преди дни спечелихме дело за мярката за задържане под стража“, добави Паулина.

Делото по същество ще се разгледа през април.

Казусът коментира и омбудсманът Диана Ковачева.

„Става въпрос за фрапантен и шокиращ случай. Това е системен проблем. Стана ясно, че никой не е застрахован от такова нещо. Разбрах за казуса миналата есен. Веднага сезирахме Министерството на правосъдието и това на вътрешните работи. Те ни информираха, че незабавно личната карта на мъжа е била обявена за невалидна. Свързахме се и с генералния консул в Солун, който оказа пълно съдействие. Г-жа Екатерина Захариева също реагира. Преди присъдата изпратихме необходимите документи на гръцките власти. Това стана през септември“, поясни Ковачева. 

И допълни, че се надява през април мъжът да бъде оправдан.

„Върви се с бързи крачки към осъждането на един абсолютно невинен човек и фрапантна съдебна грешка. Българският съд няма да допусне екстрадирането на този мъж. Глобата от 53 000 евро обаче няма да изчезне. Необходимо е да се създаде експертна група, за да бъдат анализирани подобни случаи“, подчерта омбудсманът.

Осъден за трафик на хора българин се опита да избяга от румънските власти

Заловиха трафикант на мигранти край Нови хан

Обезпокоителен доклад за пандемията и миграцията

Заловиха голяма група нелегални мигранти край Герман