Великобритания наложи ограничения за пристигащите от Южна Америка и Португалия заради нов щам на COVID-19

Великобритания наложи забрана на пътниците, пристигащи от цяла Южна Америка и Португалия, заради новия вариант на COVID-19, открит в Бразилия.

Мярката влиза в сила от днес. Британски и ирландски граждани или чужденци с право на пребиваване в Обединеното кралство все още ще могат да пътуват, но задължително трябва да се самоизолират за 10 дни. Още в сряда премиерът Борис Джонсън изрази голяма загриженост от опасността бразилският щам да се разпострани на британска почва. 

Португалия и принадлежащите ѝ Азорски острори и остров Мадейра, както и бившата португалска колония Кабо Верде, също попадат в „черния списък“ поради интензивните връзки с Бразилия, както посочи министърът на транспорта Грант Шапс. Той обаче уточни, че забраната няма да важи за португалските шофьори на товарни превози, за да не се пречи на доставките на стоки от първа необходимост.

Иначе в страната за четвърто денонощие поред бяха отчетени заразявания под 50 000 и някои учени смятат, че се навлиза в плато на случаите. Активно се работи в посока на ускоряване на масовото ваксиниране като в четвъртък се включиха и някои от големите аптеки. Тревожната новина обаче е, че близо 4,5 милиона души чакат лечение и операции, постоянно отлагани заради COVID-19.