Ю Дзиенхуа е новият представител на Китай по търговските въпросиПравителството на Китай определи заместник-министъра на търговията Ю Дзиенхуа за нов представител на страната по търговските въпроси. Той е заемал различни длъжности в министерството, включително поста търговски съветник за Европа, а от 2017 г. е заместник министър.

Новото му назначение може да се тълкува като знак към Брюксел, че Пекин би искал да работи по-активно за окончателното финализиране на подписания в края на миналата година инвестиционен договор, предава радио Китай.Ю Дзиенхуа вероятно ще участва и в бъдещите търговски преговори със САЩ, които се водеха досега от вицепремиера Лиу Хъ.

В момента в областта на международната търговия пред Китай стоят три главни задачи – по-бързата ратификация и влизане в сила на споразумението на Регионално всеобхватно икономическо партньорство (РВИП), окончателното определяне на клаузите в китайско-европейския инвестиционен договор и подновяване на търговските преговори с новата администрация в САЩ, които практически спряха през последната година.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.