Читателите в анкетата на "24 часа": 50% за бързи избори, 17% – през априлСлед като публикувахме позициите за датата на вота на медици, политолози и бизнес леко се увеличиха гласовете „за“ вот на 28 март или през април за сметка на намаление при негласуващите и гледащите към 23 майПодписах указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори, каза президентът Радев.

Преди време Румен Радев посочи 28 март за дата за провеждане на парламентарните избори. Очевидно за да обясни защо сега измества изборния ден със седмица по късно, каза:

„Час по-скоро трябва да имаме легитимен парламент и активно адекватно действено правителство. В същото време дейностите, които трябва да извършат отговорните институции  и изборната администрация за подготовка специално към такива избори изискват време и пълна мобилизация“.

„24 часа“ попита читателите какво мислят по дискусионната тема кога да са изборите, защото какво смятат хората, в крайна сметка е най-важно. Електронната анкета в сайта ни беше в два кръга. Втората анкета започнахме на 10 януари, след като предложихме вижданията по темата на медици, политолози, политици и бизнес. В нея до момента са гласували над 2300 души. 

– Най-желан е вариантът „изборите да са възможно най-бързо – на 28 март“. Близо половината – 49,8% избраха тази опция.

– 17% събра отговорът „През април – компромисен вариант“.

– 15% избраха опцията „на 23 май – последната възможна неделя според срока по конституция“.

– 5,6% смятат, че може да има „отлагане за септември, допустимо според конституцията само ако има извънредно положение“.

– 12,6% са категорични – „Без значение, няма да отида да гласувам“.

Интересно е как се промениха отговорите спрямо първия кръг на онлайн допитването ни. То започна на 6 януари и отчетохме резултати 4 дни по-късно. Междувременно потърсихме и публикувахме вижданията по темата на медици, политолози, политици и бизнес.

Някои от водещите медици, които потърсихме за коментар казаха, че изборите трябва да са максимално рано, други препоръчваха да са през май, но всички смятаха, че изборният ден трябва да е по-дълъг.

Част от политолозите пък изразиха мнение, че вотът трябва да е колкото може по-рано, за да се рестартира доверието. Коментираха също, че по-късната дата е в интерес на извънпарламентарните партии и новите играчи.

Какво показа втория кръг на анкетата ни след това? Леко се е увеличил вотът за избори на 28 март и за избори през април за сметка на намаление на читателите, които искат избори на 23 май, или казват „няма да гласувам“.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.