Ф ранция планира да започне масово тестване за COVID-19 на децата, с цел да спре разпространението на новия щам, който бе засечен първо във Великобритания. Това съобщи днес френският здравен министър Оливие Веран, цитиран от ДПА.

Задължителна онлайн регистрация преди влизане в Австрия, ето откога

„Създадохме протокол, който има за цел тестването на до един милион деца и учители на месец, което е огромна цифра“, каза Веран пред „Франс прес“. 

Вирусът изглежда се разпространява по-бързо сред децата, отбеляза министърът, допълвайки, че тестването би трябвало да започне на шестгодишна възраст, когато за това има основания.

Във Франция ваксинират и неприоритетни групи, ето защо

Във Франция напоследък бяха установени няколко случая на мутиралия щам, за който се предполага, че е значително по-заразен от други форми на вируса. Новият щам беше открит например в южния град Марсилия и в района на Париж. 

Властите предупредиха, че новият щам е опасен и призоваха за допълнителни ограничителни мерки.

От събота полицейският час в страната ще започва от 18.00 ч., а не от 20.00 ч., както досега. Новите правила, целящи забавяне на разпространението на коронавируса, ще важат поне 15 дни, съобщи премиерът Жан Кастекс, цитиран от „Ройтерс“.

Досега само в 25 от общо 101 департамента вечерният час започваше в 18.00 часа.

„В първите 15 департамента, където на 2 януари вечерният час бе изтеглен от 18.00 часа, увеличаването на броя на новите случаи е два пъти, даже три пъти по-слабо, отколкото в другите департаменти“, каза Кастекс на пресконференция, цитиран от „Франс прес“.

Засега според него няма нужда от нова обща карантина, но ако в близките дни се влоши епидемичната обстановка, може да се наложи въвеждане на нов режим на самоизолация.

Коронавирус епидемията отне живота на над 69 000 души във Франция. Страната се нарежда на седмо място в света по този показател. 

Франция има най-много регистрирани заразени с коронавирус в Западна Европа и е на пето място в света с над 2 830 442 случая.

Според Кастекс ситуацията е тревожна, тъй като честотата на инфекциите е висока, а натоварването върху болниците е голямо. През последните пет седмици броят на хоспитализираните е стабилен – около 24-25 хиляди души.

Франция ще засили и граничния си контрол. От понеделник всички пътуващи за страната от държави извън ЕС ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, за да се качат на самолет или кораб, и да се самоизолират за седмица след пристигането си. 

След края на седемдневния период те ще трябва да си направят втори писиар тест, предаде „Франс прес“.

От 18 януари ще започнат ваксинациите на хора с високорискови заболявания, независимо от възрастта им. Това обаче ще става само по лекарско предписание.

Досега в страната са ваксинирани близо 300 000 души.

От 25 януари ще започнат присъствените занятия на студентите първокурсници, но в малки групи. Приоритет остава запазването на училищата отворени. 

Кастекс каза, че ще бъдат правени по милион теста на месец в училищата, за да се избегнат огнища на зараза.

Започва проверка нарушен ли е редът за ваксиниране

Австрия и Дания правят дигитален паспорт за ваксинираните срещу КОВИД-19

Експерт: Ето защо ваксината срещу ковид-19 се поставя на две дози

Защо Израел ваксинира населението си толкова бързо