Срещата Османи – Дендиас: Вашите сънародници не са воювали редом до Александър Велики

„Гърция може да бъде най-добрият приятел на Северна Македония и нейният най-голям съюзник“, каза гръцкият външен министър Никос Дендиас след среща с македонския външен министър Буяр Османи, информира скопският телевизионен “Канал 5“.

Дендиас заяви, че Гърция е приветствала Македония в НАТО и подкрепя перспективите за европейска интеграция на страната, базирани на новата методология. Европейският съюз, както той каза, има задължение да остави темата за разширяването на масата, в противен случай, според него, би имало възможност за дестабилизация на региона. Той обаче не пропусна да спомене Преспанското споразумение и поиска пълното му прилагане. Според него било кристално ясно какво се е случвало в древността и той помолил Османи да го предаде на македонските граждани.

„Необходим е по-голям напредък. От една страна за прилагането и последователното използване на името и терминологията от всички публични институции и частни субекти. Включително уебсайтове. От друга страна за премахване на програмата за антиквизация.

Премахване на „Звездата от Вергина“ от всички обществени зони, преименуване на обществени пътища и институции. Уважаеми министър, трябва да кажем, че в Преспанското споразумение е кристално ясно какво се е случило в древността и едно е ясно.

С цялото ми уважение и Вие го приехте, Вашите сънародници не са воювали редом до Александър Велики. Те не са участвали в битката при Граник, близо до Ис, в Гавгамела,“каза Никос Дендиас – министър на външните работи на Гърция. Македонският външен министър Османи не отговори директно на думите на Дендиас, но обеща последователно зачитане на Преспанското споразумение.