П роливните дъждове и бурните вълни нанесоха сериозни поражения на централния плаж в Созопол. Неблагоприятните метеорологични условия причиниха огромни щети на ивицата. По-голямата част от пясъка е отнесен в морето, а подпорната преградна стена, разделяща ивицата от морската градина, е срината до основи. Това съобщи Кирил Спасов, управител на концесионната компания, стопанисваща плажа, предаде БТА.

Морски плаж Созопол централен
Морски плаж Созопол централен
Източник:
Морски плаж Созопол-централен

„Положението е много тежко, бих казал – дори критично. Необходими са спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал, и за възстановяване на огромните количества, отнети от морето. Първоначалните анализи сочат, че са необходими солидни и непредвидени инвестиции, които ние сме принудени да осигурим в тежка ситуация на криза и след един слаб туристически сезон. Вторият проблем е, че имаме нужда от съдействието на институциите, без чието разрешение не можем да предприемем възстановителни мерки“, обясни Спасов.

Морски плаж Созопол централен
Морски плаж Созопол централен
Източник:
Морски плаж Созопол-централен

Той е изпратил писма до министъра на туризма, до Регионалната инспекция на околната среда и водите в Бургас, до Басейновата дирекция, до кмета на Созопол, с искане те да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажа, откъде да се осигури пясък, както и да се разреши на концесионера да използва необходимата техника за отстраняване на щетите.

Спасов каза, че съседният плаж „Харманите“ е още повече увреден. Там са нанесени допълнителни щети от отводнителните канали на Созопол, които са заустени направо на пясъка, и водите от тях са „накъсали“ на парчета ивицата.